Sastali se Putin i Erdogan: Evropa se treba zahvaliti Turskoj na nesmetanom dotoku prirodnog gasa

Lideri Turske i Rusije sastali su se u Sočiju kako bi razgovarali o bilateralnim odnosima i međunarodnim pitanjima.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da Evropa treba biti zahvalna Turskoj na nesmetanom dotoku prirodnog gasa iz Rusije, javlja Anadolija.

Putin je prije sastanka s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom (Recep Tayyip Erdogan) u ruskom Sočiju poručio da je veoma sretan što je ugostio turskog predsjednika u Rusiji.

Putin je podsjetio da je prije ovog sastanka delegacija ruske vlade zadužena za ekonomiju posjetila Tursku na poziv Erdoana, te da su delegacije razgovarale o svim važnim aspektima bilateralne saradnje.

Ističući da je obim trgovinske razmjene između dvije zemlje prošle godine povećan za 57 posto, Putin je napomenuo da je i u prvim mjesecima ove godine, uključujući i maj, obim trgovine udvostručen.

Putin je dodao da postoje mnogi strateški projekti koje provode dvije države, te je podsjetio na projekat nuklearne elektrane Akkuyu i druge energetske projekte.

– Projekt prirodnog gasa Turski tok, koji smo nedavno završili, postao je jedan od važnih gasovoda koji transportuje ruski prirodni gas u Evropu. Turski tok nastavlja da radi redovno, za razliku od drugih gasovoda kojima se isporučuje gas u drugim pravcima. Ne samo da isporučuje prirodni gas u Turskoj, već i transportuje naš gas potrošačima u Evropi. Evropa bi trebala biti zahvalna Turskoj na nesmetanoj isporuci prirodnog gasa iz Rusije – kazao je Putin.

Ističući da je zahvaljujući posredovanju Ujedinjenih nacija (UN) i Turske problem oko isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka riješen i da je isporuka već počela, Putin se zahvalio Erdoanu što je poduzeo potrebne mjere u tom kontekstu.

Dodao je da se na ovaj način u svijet izvode i ruski prehrambeni proizvodi i đubrivo.

– Ovo je veoma osjetljivo pitanje, posebno za države u razvoju. Ove države su na rubu ozbiljnih problema zbog isporuke prehrambenih proizvoda i đubriva. Ovakve odluke, donesene uz vaše učešće, važne su za sve ove države. Zato vam hvala na tome – kazao je Putin turskom predsjedniku.

– Vjerujem kako će naše rješavanje dešavanja u Siriji ovom prilikom ujedno donijeti i olakšanje regionu – rekao je Erdoan uoči bilateralnog sastanka.

Istakao je da će sastanak biti veoma važan s aspekta uloge Turkiye i Rusije u regionu. Erdoan je rekao i kako Turske cijeni saradnju s Rusijom u borbi protiv terorizma.

Ranije je ured turskog predsjednika najavio da će Erdoan i Putin razgovarati o regionalnim i međunarodnim pitanjima, kao i odnosima Turske i Rusije.

Nakon sastanka lidera bit će održan i susret delegacija. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sudija odgledao snimak sa aerodroma: Gardašević pušten na slobodu,...

Podsjećamo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv Cetinjanina I. G. kojeg sumnjiče za ugrožavanje...

KAKO DOĆI DO LJEKARA: Ko ima sreće ugrabi termin

Iz KCCG za su za Pobjedu kazali da će i naredne sedmice za Internu kliniku (gastroenterohepatologija, reumatologija,...

U ponedjeljak novi protest IMA NAS, biće drugačiji nego...

Četvrti skup biće, prema našim nezvaničnim saznanjima, nešto drugačiji vid vaninstitucionalnog djelovanja nego prethodni skupovi.

KUPOVANJE VREMENA U SKUPŠTINI: „Stara“ većina ne odustaje od...

Nije mogao da govori o detaljima sastanka, a ostali predstavnici političkih partija nijesu se obratili medijima.

Mulešković: EPCG ne može preuzeti bivše radnike željezare bez...

– EPCG nije u obavezi i ne može samo preuzeti radnike, već moraju da se raspišu konkursi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare