Izvor:mondo.rs

ŠEF NATO-a: Moskva i Peking su bliži nego ikada – razočarani smo!

Jens Stoltenberg se oglasio pred početak NATO samita u Madridu.

“NATO ne smatra Kinu svojim protivnikom, ali će obratiti pažnju na rizik koji Kina predstavlja zbog prijetnje koju alijansa vidi u Rusiji”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za “Fajnenšel Tajms”, komentarišući novi strateški koncept NATO-a za koji se očekuje da će biti usvojen na predstojećem samitu u Madridu.

Prema Stoltenbergovim riječima, ovaj osnovni dokument se bavi “mnogo više tema od Rusije”, a NATO shvata da postoje “druge prijetnje i izazovi” koji “nisu nestali”. On je dodao da očekuje jasan stav o Kini od saveznika, koji nisu pomenuti u prethodnom Strateškom konceptu NATO-a.

“Kina nije protivnik”, rekao je Stoltenberg. “Ali, naravno, moramo da uzmemo u obzir posledice velikih kineskih ulaganja u vojne kapacitete, nuklearno oružje dugog dometa i nastojanja da preuzmemo kontrolu nad našom kritičnom infrastrukturom kada budemo razmatrali kako da osiguramo da će NATO ostati najuspješniji savez u istoriji”.

Istakao je da i će Kina uskoro biti najveća ekonomija na svijetu i da alijansa treba da se angažuje sa Pekingom u vezi sa pitanjima poput klimatskih promjena.

“Razočarani smo činjenicom da Kina nije bila u stanju da osudi rusku invaziju na Ukrajinu, što Kina širi mnoge lažne narative o NATO, Zapadu, kao i da su Kina i Rusija sada bliže nego što su bile ikada ranije”, istakao je Stoltenberg. Kako prenosi “Fajnenšel Tajms”, predstavnici NATO-a koji su radili na strateškom konceptu vodili su intenzivne diskusije o Kini.

U međuvremenu, kineska vlada poziva NATO da odbije pokušaj destabilizacije Azije nakon krize u Evropi. Alijansa mora da odbaci “hladnoratovski mentalitet” i “praksu stvaranja neprijatelja”, rekao je u utorak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan. “NATO se već duže vrijeme pridržava zastarelih stavova o bezbjednosti i odavno je postao instrument određenim nacijama u održavanju svoje hegemonije”, istakao je on.

Sastanak šefova država i vlada NATO-a održaće se u Madridu od 28. do 30. juna. Učesnici će usvojiti novi strateški koncept NATO-a, razgovaraće o pitanjima jačanja alijanse i posledicama klimatskih promjena po bezbjednost.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Odličan trik za testiranje parfema u trgovini

Već vam je poznat onaj osjećaj kada uđete u trgovinu ili parfimeriju te počnete njuškati razne mirise...

Migranti proveli 11 dana na kormilu teretnog broda

Na fotografiji su prikazana tri slijepa putnika kako sjede na kormilu tankera za naftu i hemikalije Alithini...

Povodom Dana Crvenog krsta Milenijum u crvenoj boji

“Zajedno putem humanosti”, navodi se u objavi Crvenog krsta na Facebook-u.

Đurović: Po Ustavu mogu preuzeti funkciju predsjednice države

Ipak, nada se da do toga neće doći. “Zaista se nadam da je dovoljno...

Sjutra oblačno, popodne slabe padavine

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, ujutru, na sjeveru, po kotlinama moguća magla.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare