Izvor:Hina

Šef SZO: Kraj pandemije se nazire, ali nije tako blizu

Glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Grebejesus smatra da se kraj pandemije koronavirusa svakako nazire, ali da nije blizu, ublaživši tako izjavu koju je dao prošlog vikenda.

”Dvije i po godine sproveli smo u dugom i mračnom tunelu i upravo počinjemo da naziremo svjetlo na kraju tog tunela”, rekao je Grebejesus danas na konferenciji u Njujorku, gdje učestvuju na sjednici UN-ove Generalne skupštine.

”Međutim, još smo daleko od kraja i u tunelu je još mrak i brojne su prepreke o koje bismo se mogli spotaknuti ne budemo li oprezni”, naglasio je on.

Njegova izjava odudara od one američkog predsjednika Džo Bajdena koji je u razgovoru objavljenom u nedjelju rekao da je pandemija u Sjedinjenim Državama gotova.

Međutim, Grebejesus je prošlog vikend bio optimističniji. Danas je to pokušao da pojasni.

”Na konferencijama u posljednja dva vikenda rekao sam da pandemija nije gotova, ali da joj se nazire kraj. I jedno i drugo je istina. Moći vidjeti kraj ne znači da smo na kraju puta”, istakao je on.

Odgovarajući na pitanje o Bajdenovoj izjavi, Marija Van Kerkhove, stručna voditeljka kancelarija za upravljanje epidemijom korone u SZO-u, istakla je da organizacija želi da savlada krizu, priznavši da se epidemiološka situacija može razlikovati u pojedinim zemljama.

Grebejesus je podsjetio da nedjeljni broj prijavljenih smrti u svijetu i dalje pada i sada je tek deset odsto od najvećeg broja umrlih u januaru 2021. Uz to, u većini zemalja epidemiološke mjere su ukinute i dvije trećine svjetskog stanovništva je vakcinisano, među kojima tri četvrtine zdravstvenog osoblja i starijih.

”Ali, 10.000 umrlih na nedjelju je 10.000 previše. Moramo se nadati da možemo, i hoćemo, stići do kraja tunela i ostaviti pandemiju iza sebe. Međutim, još nismo u tome uspjeli”, zaključio je šef UN-a.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pentagon pozvao Tursku da ne pokreće novu ofanzivu u...

Ostin je "pozvao na deeskalaciju i izrazio snažno protivljenje ministarstva odbrane (SAD) novoj turskoj vojnoj operaciji u...

Podgorica: Autobus gradskog prevoza kamenovan u Donjoj Gorici

"Kolege mi upravo javljaju da je još jedan novi autobus oštećen (kamenovan, da budem precizan).. ovog puta...

Eksplozivna naprava bačena u blizini kuće načelnika Istražnog zatvora

Policija je na licu mjesta, a po nalogu tužioca i u prisustvu vještaka vrši se uviđaj.

Kako prepoznati jesenju depresiju i kada reagovati

Ovaj poremećaj, kaže dr. Slobodan Nogo, spec. psihijatar, načelnik Centra za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu, dijeli...

Đukanović: Sveta obaveza predsjednika je da se usprotivi pokušaju...

Smatra da predsjednik mora da bude na strani poštovanja Ustava i zaštite državnog i nacionalnog dostojanstva Crne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare