Izvor:Danas.rs

Server: Vašington odustao od pretvaranja da je neutralan, podržava politiku Beograda i „srpskog sveta“

Kritička poruka američkog državnog sekretara Entoni Blinkena bila je odgovor na to što je kosovska vlada postavila izabrane gradonačelnike u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, ocijenio je Danijel Server, profesor Škole naprednih međunarodnih studija Univerziteta ''Džons Hopkins''.

Kako je naveo, “srpsko stanovništvo je skoro u potpunosti bojkotovalo izbore, pod pritiskom Beograda. Amerikanci su podržali izbore bez kritike Beograda, ali su se potom usprotivili preuzimanju dužnosti (albanskih) gradonačelnika“.

Dok je senator Kris Marfi tvrdio da je Kurtijev potez bio neočekivan, premijer Kosova je to najavio prije dva dana, ukazuje Server.

Podsjetimo, Blinken je povodom današnjih događaja na Kosovu reagovao na Tviteru riječima: “Oštro osuđujemo akcije Vlade Kosova koje eskaliraju tenzije na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Aljbina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU”.

Autobusi Srba sa Kosova danas su nesmetano stigli u Beograd na sinoć održani skup predsjednika Vučića. Istovremeno, Beograd je stavio svoje oružane snage u stanje pripravnosti, što je u jasnoj i nedvosmislenoj suprotnosti sa sporazumom o normalizaciji koji je sponzorisala EU a koji je predsjednik Srbije navodno prihvatio, podsjeća Server.

Takođe je mobilisao svoje “siledžije na sjeveru Kosova da fizički ometaju dolazak izabranih gradonačelnika”.

Iz SAD nije bilo osude poteza Srbije samo osude Kosova, ukazuje američki profesor.

„Vašington je u suštini napustio svako pretvaranje neutralnosti i usvojio nekoliko prioriteta Beograda kao svoje. Ovo ne važi samo za postavljanje gradonačelnika, već i za predloženu Zajednicu srpskih opština na Kosovu i inicijativu za Otvoreni Balkan koju Srbija promoviše da proširi svoju kontrolu nad Srbima u susjednim zemljama. Podržavanje etnonacionalističkih ciljeva Beograda „srpskog sveta“ postala je politika Vašingtona na Balkanu.

Kurti ima logiku, ali ima li sposobnosti?

Nisam, kaže, upoznat sa trenutnim razmišljanjem premijera Kurtija o konkretnom pitanju gradonačelnika.“ Ali on je mrtvi liberalni demokrata koji vjeruje u jednaka prava prema zakonu. On je takođe ono što bih nazvao suverenistom. Kurti vjeruje da Kosovo treba da se ponaša kao suverena država. Te dvije karakteristike čine postavljanje gradonačelnika logičnim potezom.

Međutim, sama logika ne može da diktira politiku. Mogućnosti se takođe računaju. Ograničene su na dva načina: Kosovo ima ograničene policijske snage koje su na raspolaganju za suočavanje sa srpskim nasiljem nad gradonačelnicima i očigledno ima previše ograničenu međunarodnu podršku za njihovo postavljanje. Mala zemlja kao što je Kosovo ne može sebi priuštiti da se ponaša nesvjesna sopstvenih ograničenja“.

Amerikanci imaju sposobnost, ali im nedostaje logika

Amerikanci mogu otežati Kurtijev život. Ali njihovoj poziciji nedostaje logika, smatra Server. „Kako podržavate izbore, a ne njihove legitimne rezultate? Kako podržavate jednaka prava, ali se protivite postavljanju izabranih zvaničnika zbog njihove etničke pripadnosti?

Kako osuđujete akciju policije da zaštiti izabrane gradonačelnike, ali ne i izgrednike koji su ih napali? Kako tvrdite da je sporazum o normalizaciji, koji uključuje obećanje da se neće koristiti vojna sila, pravno obavezujući, ali ne sprečava srpsku mobilizaciju njenih oružanih snaga kao odgovor na politički sukob na Kosovu?“, pita se ugledni američki profesor.

„Sjedinjene Države tvrde da se zalažu za jednaka prava i poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih postojećih država na Balkanu. Potrebno je izvući logične zaključke“, zaključuje Server.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Huter: Đurašković spinovima ponižava sebe i funkciju koju obavlja

On je reagovao na izjavu gradonačelnika Cetinja Nikole Đuraškovića koji je kazao da "Huter treba da vrati...

Sjutra pretežno sunčano

Na sjeveru se ujutru po kotlinama očekuje magla, a popodne je u planinama ponegdje moguća kratkotrajna nestabilnost.

Odbijena žalba: Vrhovni sud stavio tačku na slučaj eventualnog...

Time je najviši sud potvrdio odluku Tužilačkog savjeta od 15. juna i odbio kao neosnovanu žalbu zamjenice...

Brutalno isprebijali tri brata pa rekli da im je...

Krivično su prijavljeni da su oko tri sata ujutro obavljajući zaštitarsku djelatnost počinili krivično djelo nasilničkog ponašanja...

Injac: Zalagaću se da Gradsko pozorište nosi ime po...

"Cijenim stvaralaštvo izuzetnog umjetnika Jagoša Markovića, kojim je obogatio crnogorsku kulturu.Zalagaću se da Gradsko pozoriste nosi njegovo...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare