Izvor:klix

Sin Muamera Zukorlića dao izjavu u Tužilaštvu Srbije, naložena ekshumacija tijela

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru iskaz je dao Usame Zukorlić, zbog navoda da je njegov preminuli otac muftija Muamer efendija Zukorlić, najvjerovatnije, otrovan teškim metalima.

Iskaze temelji na analizama koje je dobio od inostranih laboratorija koje su vršile istraživanje.

Usame Zukorlić se u zgradi Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru zadržao više od dva sata i tamo je predočio dokumenta, prenose srpski mediji.

Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru naložilo je ekshumaciju tijela bivšeg predsjednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamera Zukorlića, u sklopu istrage o utvrđivanju uzroka njegove smrti, saznaje novopazarski radio Sto plus.

Tužilaštvo je u ponedjeljak zadužilo predmet i postupa po krivičnoj prijavi koju ne Republičkom javnom tužilaštvu (RJT) podnio Zukorlićev sin, Usame.

On je RJT tada predao i laboratorijske nalaze koji, kako je ranije rekao, pokazuju da njegov otac nije umro prirodnom smrću, već da je otrovan.

“U sklopu istrage uzeta je izjava od Usame Zukorlića, a potom i dat nalog da se izvrši ekshumacija tijela pokojnog Muamera Zukorlića, sa čim se porodica saglasila. Tačan dan ekshumacije još uvijek nije poznat, ali će biti vrlo brzo”, rečeno je tom radiju u Višem javnom tužilaštvu.

Prethodno je izjavio da je u ponedjeljak u ime porodice podnio krivičnu prijavu protiv N. N. lica Tužilaštvu Srbije i priložio laboratorijske izvještaje na osnovu osnovane sumnje da akademik muftija Muamer Zukorlić nije umro prirodnom smrću.

“Dobili smo obećanje od vrhovne tužiteljke Zagorke Dolovac da će se proces tretirati s najvišim prioritetom jer je u pitanju potpredsjednik Skupštine Republike Srbije, da će ekshumacija biti obavezna i da je to jedini put da se dođe do konačne istine”, dodao je Usame Zukorlić.

“Porodici je to teško i emotivno, ali obaveza prema istini o uzroku smrti rahmetli Muftije nam je jača od emocija”, poručio je Zukorlić, nasljednik na čelu Stranke pravde i pomirenja.

Takođe, izjavio je da je muftija u prošlosti mnogo puta dobijao prijetnje smrću od raznih faktora iz ekstremističkog, mafijaškog, kriminalnog, političkog i udbaškog miljea.

“Bilo je i priprema za atentat. U jednom slučaju je pronađen snajper na krovu zgrade preko puta mjesta gdje je trebalo da drži govor. Život mu je bio konstantno ugrožen, zbog čega je imao stalnu policijsku zaštitu”, dodao je Zukorlić.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare