Izvor:index

Sprovedeno novo ispitivanje lijeka za rak, svakom pacijentu se tumor povukao

Nakon ispitivanja novog lijeka za rak rektuma, sprovedenog u SAD, svaki pacijent koji je bio u studiji ušao je u remisiju.

Lijek Dostarlimab, koji se prodaje pod markom Jemperli, imunoterapijski je tretman koji se koristi u liječenju raka endometrija, ali ovo je bilo prvo kliničko istraživanje o tome je li uspješan i protiv tumora rektuma.

Dosadašnji rezultati ukazuju na to da je iznenađujuće djelotvoran, a naučnici navode da do sada nije zabilježeno ovako uspješno kliničko testiranje u kojem se svakom pacijentu povukao rak.

Tumori su nestali

No treba napomenuti da se radi o maloj studiji u početnoj fazi. Pozitivni rezultati su do sada registrovani samo kod 12 pacijenata -toliko ih je do sada učestvovalo u istraživanju. Svi pacijenti su imali tumore s genetskim mutacijama MMRd, koje se nalaze kod 5-10 posto pacijenata s rakom rektuma.

Bolesnici s takvim tumorima obično slabije reaguju na hemoterapiju i zračenje, zbog čega je uglavnom potrebno i hirurški ukloniti tumor.

“Standardni tretman raka rektuma hirurškim zahvatom i hemoterapijom može biti posebno težak za ljude zbog lokacije tumora. Mogu patiti od disfunkcije crijeva i mokraćnog mjehura, inkontinencije, neplodnosti, seksualne disfunkcije i još mnogo toga”, rekla je onkološkinja Andrea Cercek, a prenosi Science Alert.

Pacijenti koji su bili uključeni u ovu studiju nisu do sada prošli ove invazivne postupke liječenja. Tokom ispitivanja dobijali su Dostarlimab svake tri nedjelje šest mjeseci, uz mogućnost hemoterapije i operacije ako se tumori vrate. No to se nije dogodilo.

Bez potrebe za hemoterapijom

Nakon šest mjeseci svih 12 pacijenata više nije imalo tumore koji bi se mogli vidjeti putem MRI-ja, PET-a, endoskopije i biopsije.

“Doktorka Cercek mi je rekla da su pregledali sve moje testove i da s obzirom na to da nema naznaka raka, nema potrebe da idem na hemoterapiju”, rekao je Saša Rot, prvi pacijent uključen u ispitivanje.

Studija još nije gotova te se ovdje radi o preliminarnim rezultatima. Otprilike tri četvrtine od 12 pacijenata do sada je imalo blage ili umjerene nuspojave od uzimanja lijeka, uključujući osip, svrbež, umor i mučninu, ali nijednom od njih se nije vratio rak.

Prosjek praćenja pacijenata je bio otprilike godinu, a neki, poput Rota, u remisiji su već dvije godine.

Ispitivanje bi u konačnici trebalo da uključi oko 30 pacijenata.

Kada bude gotovo, imaćemo potpuniju sliku o tome koliko je Dostarlimab siguran i kod bolesnika s rakom rektuma.

“Treba da gledamo na ove rezultate s optimizmom, ali i oprezom”

“Do tada treba da gledamo na ove rezultate s optimizmom, ali i oprezom”, rekla je onkološkinja Hanna K. Sanoff sa Univerziteta North Carolina.

Naime, Sanof smatra da klinički odgovor na liječenje nije surogat za dugotrajnu kontrolu raka jer iako inhibitori poput Dostarlimaba mogu imati efekte koji traju godinama, većinom se očekuje da će se kod manjine pacijenata kod kojih se rak ne tretira operativno i liječi eksperimentalnim tretmanom ponovo vratiti.

“Vrlo se malo zna o tome je li klinički odgovor na Dostarlimab jednak izlječenju”, objasnila je Sanoff.

Nalazi istraživanja su objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare