Izvor:RSE

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija na EU listi bezbjednih COVID-19 država

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija ulaze u listu bezbjednih zemalja za COVID-19, odlučili su ambasadori država članica Evropske unije, kako saznaje Radio Slobodna Evropa.

Ova preporuka stalnih predstavnika država članica EU, bi trebala biti usvojena u petak, 18. juna kada i načelno stupa na snagu preporuka da se ove tri zapadnobalkanske zemlje uvrste u kategoriju bezbjednih zemalja čiji građani mogu slobodno da putuju u EU.

EU na svake dvije nedjelje raspravlja o epidemiološkoj situaciji u svakoj od takozvanih trećih zemalja i time se ažurira lista onih država koje bi se smatrale bezbjednim za putovanja unutar EU.

Predsjedavajući EU, Portugal, sačinio je listu zemlja čiji podaci pokazuju mogućnost da se ove države uvrste u kategoriju “bezbjednih zemalja” što se tiče pandemije COVID-19. Osim tri zapadnobalkanske države, na listi su bile i Sjedinjene Američke Države, Hong Kong, Liban, Makao, Saudijska Arabija kao i Tajvan. Jedino je Saudijska Arabija ispala sa liste, a sve ostale zemlje koje su bile na listi predloga su dobile zeleno svjetlo.

Inače, da bi se dobio status bezbjedne države, u zemlji se mora zabilježiti maksimum 75 pozitivnih slučajeva zaraženih koronavirusom na 100 hiljada stanovnika u posljednjih 14 dana.

Vakcinisanima iz trećih zemalja ukinuti restrikciju, preporuka država EU

Savjet EU je u maju formalno ukinuo restrikcije za neesencijalna putovanja za građane iz trećih zemalja koji su vakcinisani svim dozama vakcina protiv COVID-19, što uključuje i građane država Zapadnog Balkana. Međutim, za državljane onih zemalja koje nisu na bezbjednoj listi i dalje je potrebna saglasnost države domaćina, dok dozvola nije potrebna u slučaju da se dolazi iz države koja se smatra bezbjednom.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Reporterka Skaja: Za 20 minuta izgorelo sve iza nas

„Pogledajte ovu vatru, pogledajte ovaj plamen pored nas, i to vam govori kako se sve brzo širi....

U Iranu za dan zaraženo 39.000 osoba!

U poslednja 24 sata u Iranu je umrlo 378 ljudi, dok je od početka epidemije korona virusa...

GRČKA GORI: Hiljade ljudi bježi u panici iz kuća...

Vatrogasci u Grčkoj nisu uspjeli da savladaju veliki požar koji se približio sjevernim predgrađima Atine, pa je...

Ekološki incident: Pomor ribe na Ibru

“Odmah nakon ekološkog incidenta na osnovu prijave, reagovao je inspektor za vode, kao i pripadnici Uprave policije...

IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala...

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare