Stoltenberg: Uradićemo sve što je potrebno da situacija na Kosovu ne izmakne kontroli

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Alijansa uraditi sve što je naophodno kako bi održala bezbjedno okruženje i osigurala slobodu kretanja svim ljudima Kosova, uz poruku da NATO ne sprovodi zakon, već da to rade kosovska policija i Euleks.

Stoltenberg je u Prištini izjavio da Alijansa očekuje da odgovorni za nasilje u Banjskoj u septembru budu procesuirani.

On je rekao da je važno da ti ljudi snose posledice, kako bi se osiguralo da se takav vid nasilja ne ponovi, prenosi N1.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa kosovskom predsjednicom Vjosom Osmani rekao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Evropske unije i da obje strane treba da izaberu diplomatiju, umjesto nasilja, te podržao formiranje zajednice opština sa srpskom većinom.

To su ključni koraci ka normalizaciji odnosa i dugoročnom i stabilnom miru u regionu, ocijenio je Stoltenberg.

”Moja posjeta je važna za bezbjednost Kosova i regiona nakon događaja u Banjskoj i nasilja u maju, kada su napadnuti vojnici Kfora”, izjavio je Stoltenberg i naveo da je NATO povećao svoje snage na Kosovu.

Osmani: Srbija stalna prijetnja miru

Osmani je izjavila da će cijeli region snositi posledice ukoliko Srbija ne bude kažnjena ni na kakav način zbog nasilja u septembru u Banjskoj.

”Srbija ostaje stalna prijetnja miru i stabilnosti u čitavom regionu”, rekla je Osmani i dodala da NATO može da pozove Beograd da povuče vojsku koja se nalazi na granici sa Kosovom.

Osmani je izjavila da je članstvo u NATO strateški, egzistencijalni i prioritetni cilj Vlade Kosova.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare