test

Šumski požari pustoše Kataloniju, toplotni talas pogodio Englesku

Standard

16/06/2022

19:47

Tri šumska požara uništila su 1.600 hektara bora i niskog rastinja u istočnoj Španiji od srijede, dok su toplotni talasi podigli temperature na rekordne nivoe, saopštili su u danas regionalni vatrogasci, a južne i istočne regije Engleske zahvatio je toplotni talas koji će trajati još nekoliko dana.Stotine vatrogasaca su na licu mjesta i gase požare sa 120 kamiona i 19 kanadera u blizini gradova Baldomar, Korbera d’Ebre i Kastelar Ribera, saopštila je katalonska vatrogasna služba.

Najviše napora usmjereno je na Baldomar, gdje je požar ugrozio 20.000 hektara šuma i poljoprivrednog zemljišta. Neke izolovane kuće su evakuisane, kao i dječiji centar sa 54 maloljetnika.

Nije bilo izvještaja o poginulima ili povrijeđenima.

Veliki djelovi zemlje suočeni su sa ekstremnim rizikom od šumskih požara, saopštila je državna meteorološka agencija AEMET.

Očekuju se rekordne temperature u Engleskoj

Južne i istočne regije Engleske, uključujući glavni grad London, zahvatio je toplotni talas koji će, prema meteorološkim prognozama, trajati još nekoliko dana sa temperaturom do 35 stepeni Celzijusa.

„Na jugu Engleske imamo vedro nebo i prilično suvo tlo. Takođe, topliji vazduh stiže sa juga Evrope, posebno sa Pirineja. To dovodi do porasta temperatura, čije maksimume očekujemo u petak“, rekao je Grejem Medž, portparol Zavoda za meteorologiju.

Tako visoke temperature u Engleskoj nijesu zabilježene od 1976.

Meteorolozi najavljuju da će do kraja ovog toplotnog talasa doći u nedjelju, kada se očekuje kiša.

Agostinjo Sousa iz Britanske agencije za zdravstvenu bezbjednost savjetovao je ljude da nose vodu sa sobom, šetaju u hladu, nanose kremu za sunčanje i ne bave se sportom tokom dana.

Najviša temperatura zabilježena u Velikoj Britaniji bila je 35 stepeni Celzijusa u junu 1976. 

Izvor: N1
Izvor (naslovna fotografija):

Pixabay

Ostavite komentar

Komentari (0)