Izvor:RSE

Traže istragu o ubistvima i nestancima u Avganistanu

Sjedinjene Američke Države i dio zapadnih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Veliku Britaniju, izrazile su zabrinutost zbog izvještaja o ubistavima i nestanacima bivših pripadnika avganistanskih snaga bezbjednosti nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu.

U zajedničkom saopštenju, 21 država plus Evropska unija pozvale su se na izvještaje o ubistvima i nestancima koje su dokumentovale međunarodne organizacije Hjuman Rajts Voč i drugi.

“Podvlačimo da ove navodne akcije predstavljaju ozbiljne povrede ljudskih prava i da su u suprotnosti sa najavljenom amnestijom talibana”, navodi se u saopštenju. 

Kako se tvrdi, prijavljeni slučajevi moraju biti istraženi brzo i na transparentan način, a odgovorni moraju biti procesuirani. 

U izveštaju koji je Hjuman Rajts Voč objavio 30. novembra, navodi se više od 100 pogubljenja i otmica bivših zvaničnika avganistanske vlade otkad su talibani preuzeli kontrolu nad zemljom.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Sajed Khosti odbacio je optužbe za ubistva iz odmazde, navodeći da nisu predstavljeni nikakvi dokazi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spajić i Milatović: Cilj je da ubrzamo dinamiku napretka...

Ministar ekonomije u Vladi UAE je izrazio zadovoljstvo što će ta zemlja biti partner na Investicionom forumu...

DPS Andrijevica: Rukovodstvo Opštine da saopšti ko stoji iza...

“Naime, svega prije 20-ak dana poslanici DF su glasali za interpelaciju ministra Stijovića, dok mu po svemu...

Đoković bez vakcine ne može na Rolan Garos

Kako je ministarka Roksana Maračineanu objavila na "Tviteru" u Francuskoj je donesen novi zakon koji uskoro stupa...

PzP traži da poslanici obezbijede pripravnicima naknadu od 450...

U Zakonu o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem članom 10 je regulisana mjesečna novčana nadoknada...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare