Trećina Pakistana pod vodom, u poplavama poginulo 1.265 ljudi

Rekordne monsunske kiše i otopljeni glečeri na sjevernim pakistanskim planinama ugrozili su 33 miliona ljudi, i u katastrofi je poginulo najmanje 1.265 ljudi, među kojima i 441 dijete

Broj poginulih u katastrofalnim poplavama u Pakistanu nastavio je da raste u subotu je registrovano 57 novih žrtava, među kojima je i 25 djece, dok se vlasti suočavaju s operacijama potrage i spasavanja obima bez presedana.

Tijelo na visokom nivou uspostavljeno da koordiniše spasilačke napore sastalo se u Islamabadu u subotu po prvi put, pod predsjedavanjem premijera Shehbaza Sharifa kako bi se suočilo s posljedicama katastrofe.

Rekordne monsunske kiše i otopljeni glečeri na sjevernim pakistanskim planinama ugrozili su 33 miliona ljudi, i u katastrofi je poginulo najmanje 1.265 ljudi, među kojima i 441 dijete. Poplave, uzrokovane klimatskim promjenama, još se šire.

Obim smrtnosti među djecom povećao je brige. U petak je agencija UN-a za djecu (UNICEF) saopštila da postoji rizik od još više smrtnih slučajeva djece zbog zaraznih bolesti nakon poplava.

U Pakistanu su poplave zahvatile trećinu zemlje, a prethodila su im četiri toplotna talasa i šumski požari, rekao je čelnik državne agencije za bavljenje prirodnim katastrofama na sastanku na visokom nivou, naglašavajući posljedice klimatskih promjena u toj zemlji južne Azije.

“Godina 2022. donijela je tešku stvarnost klimatskih promjena u Pakistan. Nismo imali proljećnu sezonu, suočavali smo se s četiri toplotna talasa koji su izazvali požare velikog obima širom zemlje”, poručio je čelnik Nacionalne agencije za suočavanje s prirodnim katastrofama, general pukovnik Akhtar Nawaz, na brifingu najvišeg državnog čelništva, prenosi Reuters.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare