Izvor:Nezavisne

U Hrvatskoj otkriveno veliko nalazište gasa

INA je nedavno objavila da je kod Grubišnog Polja otkrila veliko nalazište gasa i pokrenula postupak za izdavanje dozvola kako bi što prije počelo vađenje.

Dobra je to vijest za mali grad koji se već pretvara u važno gasno središte, ali i za nezavisnost u snabdijevanju gasom za domaće potrošače, piše HRT.

Na mjestu gdje su trajali višemjesečni istraživački radovi i ispitivanja, samo glava bušotine daje naslutiti da ovdje slijedi ozbiljan posao.

Na bušotini Veliki Rastovac 1, otprilike 20-ak kilometara od centra Grubišnog Polja radovi su trajali tokom maja i juna. Količine gasa koje su ovdje pronađene tolike su da se željno iščekuje njihovo što skorije komercijalno iskorištavanje.

“Prilikom testiranja ostvarili smo maksimalan dotok od 140 hiljada kubnih metara na dan što otprilike predstavlja oko 7 odsto Inine proizvodnje”, rekao je Goran Jović, direktor Istraživanja, INA d.d.

I ne samo to, kaže, ležište je toliko veliko da u proizvodnju žele uključiti još jednu bušotinu. Preduslov za dalja ulaganja ishođenje je takozvanog eksploatacionog polja.

“Mi planiramo izgraditi priključni gasovod te pustiti polje u proizvodnju 2027. godine skladno trenutačnom planu za dobivanje dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj”, ističe Jović.

U Grubišnom Polju su presrećni jer od ovoga ljeta i njihov budžet zahvaljujući gasnim nalazištima raste. S dvije bušotine u tom kraju firma Podzemno skladište gasa u sistem već isporučuje i do petnaest odsto ukupne domaće proizvodnje.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare