Izvor:RSE

U okviru Otvorenog Balkana formira se Radna grupa za saradnju u energetskoj krizi

Potredsjednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, izjavila je 25. jula u Tirani da su ministri iz Sjeverne Makedonije i Albanije prihvatili inicijativu Srbije za formiranje zajedničke radne grupe za saradnju u energetskoj krizi i na strateškim projektima.

Ona je uoči sastanka Grupe za ublažavanje krize u okviru inicijative Otvoreni Balkan, na kojem učestvuje i delegacija Vlade Srbije rekla da je za energetsku bezbjednost regiona u uslovima krize potrebna solidarnost, povezivanje i zajednički rad na strateškim projektima.

“Svi mi u regionu smo pod velikim pritiskom da obezbijedimo da svega bude dovoljno za zimu, ali je važno da pored rješavanja aktuelnih problema u snabdijevanju razgovaramo i o strateškim projektima i potencijalnim zajedničkim investicijama, koje će cijeli region učiniti energetski stabilnijim”, reka je Mihajlović.

Objasnila je da je predlog Srbije bio da se formira zajednička radna grupa tri zemlje koja će se baviti rješavanjem energetskih problema ove zime, ali i potencijalnom saradnjom na velikim strateškim projektima.

“Očekujem da od sledeće nedjelje počnemo da radimo u okviru radne grupe i da predsjednicima, odnosno premijerima naših zemalja predstavimo predloge za zajedničke investicije, bilo da je riječ o solarnim elektranama, vjetroelektranama, zajedničkom balansiranju, povezivanju tržišta, gasnim interkonekcijama, ili možda čak i podzemnim skladištima gasa”.

Mihajlović je naglasila da nije dovoljno da samo jedna zemlja regiona bude energetski bezbjedna, već je potrebna međusobna solidarnost.

Lideri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije održali su 8. jula onlajn sastanak o intenziviranjnju saradnje u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, i tada je najavljen sastanak oko formiranja radne grupe o pitanjima energetike.

“Otvoreni Balkan” je regionalna inicijativa o slobodnom protoku ljudi, kapitala, roba i usluga. Članice “Otvorenog Balkana” su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, a poziv za članstvo upućen je i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lažna dojava o bombi u Višem sudu stigla sa...

Ekipe su izvršile pregled, bombe nije bilo a stanje je sad redovno, saopštio je na sjednici Vlade premijer...

Konjević: Krah EU politike glavni rezultat promjena od izbora...

Na skupu koji je tretirao temu politike proširenja EU posebno u kontekstu nedavno završenog samita u Tirani...

Otvorena fabrika čipsa u Tuzima, Đeljošaj: Postaćemo prepoznatljivi brend...

Đeljošaj je u svom obraćanju prisutnima rekao da su bili ubijeđeni da mogu biti “primjer lokalne uprave...

DNP: SDT da pokrene istragu protiv Draginje Vuksanović Stanković...

- Za početak bi trebalo istražiti ulogu Alekse Stankovića, pastorka Draginje Vuksanović Stanković, i njegovog obezbjeđenja, u...

Crnogorska influenserka vas sve poziva da ovog mjeseca darujete...

Na svom Instagram profilu @hashtagsandra je objavila čitav proces dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Crvenim krstom...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare