U ponedjeljak počinje haški proces Tačiju i grupi optuženih

Suđenje bivšem komandantu OVK, Hašimu Tačiju, i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, počeće u ponedjeljak, 3. aprila, u Hagu, pred specijalnim kosovskim sudom za zlodjela pripadnika OVK.

Uz Tačija, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, optuženi su članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Prvog dana procesa, uvodnu riječ održaće tužioci. Potom će, tokom sljedeće nedjelje, uvodnu riječ dati pravni zastupnik više od 140 žrtava, kojima je sud odobrio učešće na suđenju.

Uvodne argumente potom će izložiti i branioci optuženih. Pravo da daju izjave na početku suđenja imaće i četvorica optuženih.

Iskaz prvog svjedoka optužbe planiran je za 11. april.

Raspravno veće kojim predsjedava američki sudija Čarls Smit, odredilo je tužiocima rok do aprila 2025. da ispitaju više od 300 svjedoka protiv Tačija i saoptuženih.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitet 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima OVK stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identitet još 25 žrtava biće objelodanjen tokom procesa.

U 10 tačaka Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su u šest tačaka kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Po optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili suučesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020, izjavili su u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, da nijesu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana vijeća Kosova, više puta je odbio njihov zahtjev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsjedavajućeg Smita, u vijeću koje će suditi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart iz Njemačke i Ginel Metro iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor iz Republike Irske.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Milatović danas u Briselu sa evropskim zvaničnicima

Istog dana Milatović će posjetiti sjedište NATO-a, gdje će razgovarati sa Mirčeom Džoanom, zamjenikom generalnog sekretara i...

Vlahović poručio Injac: Zar su “nož, žica, Podgorica” navijački...

Vlahović je reagovao nakon što je Injac poručila da osuđuje "ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike...

DNEVNI HOROSKOP ZA 30. MAJ: Ovnovi se upoznaju sa...

OVANVi ste napravili plan aktivnosti, ali je vjerovatno da ćete morati da ga mijenjate u hodu. Mnoštvo...

Đukanović: Skandiranje fudbalskih navijača potvrda ozbiljne devastacije našeg društva

“Odsustvo promptne osude i reakcije najvažnijih državnih adresa je poseban razlog za dodatnu zabrinutost”, ocjenjuje Đukanović.

NAJVEĆI BONUS NA INTERNETU: Otvori nalog OVDJE i odmah...

Ako još uvijek niste otvorili nalog na nekoj od online platformi gdje možete odigrati tiket ili se...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare