Umjetnik koji je “razapeo” Isusa u Beogradu: “Biće još radova ako ne završim u zatvoru

Juče je u Beogradu osvanula instalacija razapetog Isusa Hrista, a na društvenim mrežama je počelo da se govori o srpskom Benksiju koji je počeo da osvaja ulice svojom umjetnošću, prenosi prva.rs.

Ali, on nije Benksi, jer je, za razliku od njega, ovaj umjetnik otkrio svoj identitet.

Andrej Josifovski – Pijanista je ulični umetnik čija djela odavno krase ulice Beograda. Njegovi murali ali i velika instalacija četke za WC šolju postavljena na Bežanijskoj kosi početkom ove godine privlače pažnju našeg stanovništva ali i strane javnosti, a ovog puta je svojim sugrađanima predstavio instalaciju razapetog Isusa, rad iz svog serijala “Zlatno doba”, koji se zove “Nova vjera”.

“Umjetnost je skrajnuta na ovim prostorima, ali ovo što se desilo danas govori da umjetnost ipak ostavlja trag i da tjera ljude da razmišljaju”, navodi Josifovski za naš portal, rekavši da on svojim radom želi da nas suoči sa društveno-političkim problemima.

“Ovim projektom pokušavam da mapiram nova svetilišta, mjesta nove vjere, zato sam postavio Isusa na kameri za nadzor”, dodaje.

“Neki ljudi nisu ni znali da se tu nalazi kamera, pa im je ovo djelo skrenulo pažnju na to”, rekao je Josifovski za B92.net.

Navodi da on svojim radom postavlja pitanje da li svi živimo u policijskoj državi, i da smatra da nema više tačne granice između privatnog i javnog. Dodaje da zna da policija traga za “počiniocem”.

“Izgleda da je najveći problem policije ko je postavio umjetničko delo. Ja sam svoj identitet otkrio, da se ne muče”, rekao je Josifovski za naš portal.

Naveo je da je simbol raspeća jedan od najprepoznatljivijih simbola vjere, a da njegova interpretacija govori o narodu koji je razapet između onih koji žele da ga polarizuju.

Josifovski govori da ne čita komentare vezane za svoja djela ali i da ima planove u sklopu trenutnog projekta “Zlatno doba”.

“Biće još radova, ako ne budem u zatvoru”, zaključio je Josifovski za B92.net.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Šukurica i Milašinović kandidati za direktora ASK-a

To je odlučeno na današnjoj sjednici Savjeta ASK-a, koji je konstatovao da ovi kandidati ispunjavaju konkursne uslove.

Kreativna Crna Gora: Podrška za unikatnu modnu priču brenda...

Jedan od trinaest podržanih projekata je i crnogorski modni brend "KOKA", saopštilo je Ministarstvo kulture.

KINO „BOKA“ U KOTORU POČINJE SA RADOM

Kino “Boka” u kotorskom Starom gradu, koji posluje u okviru JU Kulturni centar “NikolaĐurković” će, nakon više...

Marković – URA: Za nastavak sveukupnog napretka CG presudna...

Predsjednik Vlade Duško Marković i predstavnici Građanskog pokreta URA na čelu sa predsjednikom Dritanom Abazovićem saglasili su se da je u...

Crna Gora je lider u regionu u dostupnosti najsavremenijh...

Svjetski dan borbe protiv Multiple sklerose u Crnoj Gori obilježavamo još uvijek podutiscima sjajnih rezultata koji je...

NAJČITANIJE

IZVIĐAJ zbog skupa u Kučima i hramu: Na spisku...

Protiv mitropolita Amfilohija Radovića, vladike Joanikija Mićovića, kao i sveštenih lica Mirčete Sljivančanina, Velibora Džomića, Predraga Šćepanovića,...

Detektiv – info: Tamara Zvicer pucala na napadače i...

Tamara Zvicer (35), supruga Radivoja Zvicera (37), navodnog vođe "kavačkog klana" koji je prije nekoliko dana izrešetan dok je džogirao...

Standard u Fundini o inicijativi da ta MZ bude...

Iako je napunio 96 godina, Ljubo priča tihim, ali...

Jovanović za Standard: Autokefalna crkva Crne Gore će biti...

Jovanović navodi da je SPC bespotrebno provocirala državnu vlast Crne Gore i time samu sebe dovela u...

Policajac svjedočio o vezama inspektora sa klanovima

U iskazu koji je ovaj svjedok dao tužilaštvu, a u koji je Dan imao uvid, navodi se...

Komentari

avatar