Izvor:Beta/AP

Umro legendarni pozorišni reditelj Piter Bruk

Britanac Piter Bruk, jedan od najuticajnijih pozorišnih reditelja 20. veka, umro je u 98. godini, saznaje agencija Frans pres u njegovom okruženju.

Bruk je rođen u Velikoj Britaniji, ali veliki dio svoje karijere proveo je u Francuskoj, gdje je na čelu svog pariskog teatra Le Buf di Nor (Les Bouffes du Nord) preispitivao teatarsku formu. Kako je navedeno, Bruk je umro u subotu.

Krajem 1960-ih posle desetine uspjeha, među kojima i postavki brojnih komada Šekspira, i rada sa velikanima od Lorensa Olivijea do Orsona Velsa odlučio je da dođe u Francusku gdje je počeo svoj eksperimentalni period obilježen teorijom „praznog prostora“.

Kultni umjetnik, koji je režirao više od 100 komada i razvio teoriju o praznom prostoru kako bi publici ostavio mašti na volju, smatra se ikonom avangardnog pozorišta.

U Francuskoj je postavio monumentalne komade, sa glumcima iz raznih kultura.

Njegov najpoznatiji komad je „Mahabharata“ o indijskom epu od devet sati (1985), adaptirana je za film 1989. godine.

Tokom 1990-ih kada je trijumfovao u Velikoj Britaniji sa komadom Samjuela Beketa „Divni dani“, kritičari su ga pozdravili kao najbojeg reditelja koji je London imao.

Posle avanture od više od 35 godina u teatru „Buf di Nor“ Piter Bruk je napustio čelo teatra 2010. godine sa 85 godina, ali nastavio do nedavno da režira.

Reditelj je uvek odbijao etiketu da se bavi angažovanim pozorištem, već uvijek ponavlja da su njegovi komadi namjenjeni samorefleksiji i razvoju duhovnosti.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Mijović poručio Abazoviću i Adžiću: Ne igrajte se sa...

Mijović je pozvao peremijera u tehničkom mandatu Dritana Abazovića i ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da bez odlaganja puste na slobodu...

FBI: Vođa poligamne sekte imao je 20 žena, neke...

Samuel Rappylee Bateman tvrdio je da je Božja volja da se upušta u seksualne odnose sa svojim...

Vlahović: Neophodno utvrditi što se desilo Kneževiću, ne zadržavati...

"Bez toga, bilo kakve osude su neozbiljne i neprihvatljive. ⁦‪Policija‬⁩ ne smije da zadržava građane sa Cetinja...

Skupština Srbije- „Trči, Orliću, trči“: Lazović imitirao u skupštini,...

Opozicija izglasala: Ako im nije dozvoljeno da govore dok sjede, onda će da stoje i ćute, a...

Gardaševiću određeno zadržavanje do 72 sata zbog napada na...

Kako je saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici formiran je krivični predmet protiv osumnjičenog I.G., zbog...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare