Uzrok tragedije u Bugarskoj najverovatnije ljudska greška

Uzrok nesreće na autoputu u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne Makedonije sa 52 putnika, od kojih je njih 45 poginulo, vjerovatno je ljudska greška, javlja danas Rojters pozivajući se na preliminarne nalaze bugarskih istražnih organa.

Autobus je prevozio turiste, među kojima i veliki broj djece, iz Sjeverne Makedonije koji su se vraćali s turističkog putovanja u Tursku, a oko dva sata ujutro u utorak zapalio se na autoputu u zapadnoj Bugarskoj.

U dosadašnjoj istrazi je otklonjena mogućnost terorističkog napada i početna sumnja da su dodatni kanisteri sa gorivom prouzrokovali požar, a ustanovljeno je i da nije došlo do eksplozije.

„Trenutno je najvjerovatnije i jedino objašnjenje ljudska greška“, rekao je čelnik Nacionalne istražne službe Borislav Sarafov na današnjoj konferenciji za medije.

On je naveo kako „autopsije ukazuju na to da su žrtve uglavnom poginule usled gušenja zbog požara, a ne zbog sudara ili povreda o eksplozije“.

Predmet istrage je i da li su nesreći mogli doprinijeti loše označavanje traka, nedostatak odgovarajućih znakova i reflektora, kao i loša organizacija saobraćaja na auto-putu.

„Naše je mišljenje da saobraćajna barijera u koju je autobus prvo udario, ne samo da nije korisna, već je opasna za saobraćaj i zapravo je doprinela nesreći“, rekao je Sarafov.

Autobus je udario u prepreku na desnoj strani i zapalio se zbog trenja, a potom je skrenuo ulijevo da bi se zaustavio na preprekama koje odvajaju dva smera auto-puta, objasnili su istražitelji.

„Svjedoci su rekli da je nakon prvog udarca izbio požar, a autobus se ubrzo napunio dimom“, istakao je glavni istražitelj Marijan Marinov.

„Niko nije mogao izaći na prva vrata zbog jake vatre. Svi su se okupili ispred zadnjih vrata, ali su ona bila blokirana saobraćajnim preprekama koje su zaustavile autobus“, rekao Marianov.

Jedan od putnika, koji je preživio tako što je razbio prozor u zadnjem dijelu autobusa, svjedočio je da je osam osoba iskočilo iz zapaljenog vozila, navela je portparolka državnog tužioca Sijka Mileva.

Poslije nesreće na bolničkom liječenju zadržano je sedmoro putnika.

Britanska agencija navoid da je Bugarska danas poslala dva zvaničnika u Sjevernu Makedoniju kako bi od porodice preuzeli uzorke DNK, neophodnih za identifikaciju žrtava, saopštio je Sarafov.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD-LP: Suverenističke partije da formiraju vlast koja će raditi...

"Svojim glasom, pokazali ste da vrednujete ne samo naš doprinosdosadašnjim rezultatima u lokalnoj vlasti, već ste i...

Bošković o izborima u tri opštine: Uzeli smo 37...

"U tri opštine koje predstavljaju Crnu Goru u malom, uzeli smo 43% glasova ili 37 mandata više...

Smolović: Pokušaćemo da povećamo koalicioni kapacitet i formiramo buduću...

"Naša ambicija je bila da samostalno vršimo vlast, međutim okolnosti su bile druge. Ne možemo reći da...

Eraković: Otvoreni smo za formiranje vlasti u sve tri...

DPS je još jednom potvrdila dominaciju. " Osvojili smo između 40 do 50 glasova...

SD: Državotvorne partije da formiraju vlast u sve tri...

“Nastavićemo da pružamo važan doprinos očuvanju državnog dostojanstva koje odlazeća vlast već punu godinu vrlo svjesno na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare