Veliki protest protiv Lukašenka, uhapšeno 135 osoba

U Bjelorusiji se nastavljaju višenedeljni protesti čiji učesnici traže ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka. Na današnjem protestu policija je privela 135 demonstranata, saopštila je bjeloruska grupa za zaštitu ljudskih prava Viasna-96 (Proleće 96.).

Bjeloruske vlasti su u centru Minska pojačale prisustvo policije uz specijalnu policijsku opremu uključujući vodene topove, prenosi TASS. I na ovom protestu policija je primijenila silu protiv demonstranata o čemu svjedoče snimci na društvenim mrežama.

Bezbjednosnim snagama pridružile su se vladine pristalice koje su duž ulice razvile veliku državnu crveno-zelenu zastavu i pjevale patriotske pjesme.

U glavnom gradu Minsku i u ostalim bjeloruskim gradovima u nedjelju je održano više od 120 protesta. U nekima je učestvovalo nekoliko desetina demonstranata, a u nekima njih više stotina, objavili su lokalni mediji. Demonstranti su nosili bele zastave sa crvenom prugom po sredini, koje su simbol opozicije, izvikujući “Živjela Belorusija”.

Lideri opozicije su rekli da je u Bjelorusiji od početka protesta u avgustu do danas privedeno više od 30.000 ljudi.

Bjelorusiju, državu s oko 9.5 miliona stanovnika, potresaju masovni protesti još od 9. avgusta, kada su održani predsjednički izbori na kojima je pobijedio Lukašenko. Njegovi protivnici tvrde da je glasanje bilo namješteno i traže Lukašenkovu ostavku.

Lukašenko je na vlasti već 26 godina.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Marković: Nema pregovora oko antifašizma!

Marković je kazao da je takva vijest iz Ministarstva prosvjete toliko bezumna, da uopšte neće dozvoliti sebi...

Bošković: Dođosmo do vremena kada svi koji promovišu antifašizam...

“Nevjerovatan sunovrat Crne Gore. Od građanskog, multietničkog i prije svega antifašističkog društva, koje je bilo primjer suživota...

Palestinski militanti ispalili više od 1.600 raketa prema Izraelu

Oko 400 raketa ispaljeno je iz Gaze i nije uspjelo doći do izraelske teritorije, rekao je Džonatan...

Ambasada SAD donirala Forenzičkom centru IT opremu vrijednu 108...

Rajnke je zajedno sa v.d. direktora policije Zoranom Brđaninom obišla Forenzički centar kako bi se upoznala sa radom forenzičkih...

Znate li šta znači Bajram šerif mubarek olsun?

Posjete su sastavni dio bajramskih blagdana. Bajram se kod muslimana čestita riječima: ”Bajram šerif...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare