Višnja se NIKADA NIJE POKAJALA, za NARUČIVANJE UBISTVA DJEČAKA (11), uhvaćena u Pljevljima

Krvna osveta ili 'dug u krvi' je običaj kojim se konflikt između dvije familije ili klanova, započet ubistvom člana jedne familije, nastavlja međusobnim ubijanjem, jednog po jednog muškarca, sve do poslednjeg. Pripada zaostalim, arhaičnim kulturama.

I pored zabrana i pokušaja da se iskorijeni, ovaj običaj postoji i danas, ali jedan od najstrašnijih zločina vezan za krvnu osvetu u staroj Jugoslaviji odigrao se 1970-ih godina u Zenici.

Sve je počelo kada je Stipo Čalić, vozač iz Zenice, učestvovao u udesu u Crnoj Gori prilikom kog je poginuo jedan dječak. Tamošnji sud donio je oslobađajuću presudu za Čalića i čitav događaj proglasio nesrećnim slučajem. Međutim maćeha nastradalog dječaka, Višnja Pavlović, zaklela se da će “krv naplatiti krvlju”. Ubijedila je izvjesnog Dragomira Dragana Bajčetu da u zamjenu za 500.000 tadašnjih dinara, ubije jedanaestogodišnjeg dječaka Bruna, Stipinog sina i tako plati “dug u krvi”. Za naručeno ubistvo je znao i Rajko Pavlović, otac nastradalog dječaka.

Višnja i Dragomir nisu se zadovoljili “samo” ubistvom. Zločin koji su počinili bio je pravo zvjerstvo. Godine 2011. majka ubijenog Bruna i Stipina supruga Anka još uvjek je bila živa i u intervjuu za portal Herceg Bosna, prisjetila se tih strašnih dana.

“Višnja i Dragomir, ispričala je, dolazili su im nekoliko puta na vrata, navodno se rasputujući za stan koji žele da iznajme. Videli su Bruna, upoznali mu navike, otkrili gdje i kada ide u školu… Višnja je otišla toliko daleko da je prilikom posjete stavila Bruna u krilo, popričala sa njim o školi i pomilovala ga. Anki je rekla kako ima jako finog sina”.

Jedanaestogodišnji Bruno Čalić ubijen je sa devet uboda nožem i izmasakriran.

Višnja Pavlović uhapšena je u Pljevljima 42 sata nakon ubistva, a Bajčeta je priveden u kafani u Nikšiću. On se pred sudom pokajao za učinjeno djelo. Višnja nikada. Oboje su osuđeni na smrtne kazne.

Treći saučesnik, Višnjin muž i otac djeteta stradalog u saobraćaju Rajko Pavlović, osuđen je na 20 godina zatvora. Četrnaest mjeseci nakon ubistva, avgusta 1973. Višnja Pavlović i Dragomir Bajčeta strijeljani su negdje kod Sarajeva. Bila je to jedna od posljednjih smrtnih kazni izvršenih u BIH.

Sahranjeni su u neobilježenim grobovima, u skladu sa tadašnjim zakonima da se ubice sahranjuju ovako da bi se izbjeglo stvaranje “kulta ličnosti“. Ni danas se ne zna gdje počivaju. Rajko Pavlović, Višnjin muž, odležao je kaznu i izašao iz zatvora. Dočekao je da i njegov drugi sin, kog je imao sa Višnjom, pogine u saobraćajnoj nesreći.

Kurir.rs/Istorijski zabavnik

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U četvrtak uništavao cigarete a sinoć uhapšen; Sumnja se...

Sumnja se da je Milošević bio u organizovanom lancu koji je krao i...

Hitno popraviti položaj policajaca ili slijede protesti

Predsjednik sindikata Igor Rmandić kazao je da Nezavisni sindikat policije i policijski službenici...

Nemaju direktora dva mjeseca, radi samo jedna osoba

Iz Ministarstva kratko kažu da će imenovanje novog direktora/ice biti sprovedeno u skladu...

Gubitkom Montenegro erlajnsa sezona traje upola kraće

Veliki gubitak Očigledno je, po riječima predsjednika Crnogorskog turističkog udruženja...

Meloni: Cijena energije prioritet, braniću nacionalni interes

Đorđa Meloni se obratila javnosti na poljoprivrednom sajmu u Milanu, prvi put poslije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare