Vujović postaje ministarka, a ovaj legendarni partizanski komandant NJEN je PRADJED

Doskorašnja predsjednica opštine Savski venac Irena Vujović kandidat je za ministra za zaštitu životne sredine, ali malo ko zna da je potomak slavnog junaka i narodnog heroja Jugoslavije.

Irena Vujović je naime praunuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci Save Kovačevića. Tačnije, Irenin pradjeda Nikola bio je rođeni brat Save Kovačevića.

Vujovićeva je ranije naglasila da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

– Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradjede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne, prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj i predsjednika Narodne skupštine Crne Gore – rekla je u jednom intervju za “Kurir” Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome naše generacije danas žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim porijeklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrijednosti koje se u mojoj porodici njeguju generacijama – rekla je Vujović

Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, a član KPJ postao je 1925. godine.

Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar. Kad je 1942. formirana 5. proleterska brigada postao je njen komandant.

U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Stojanović: Nema bojazni da će Alimentacioni fond zaživjeti na...

Prema posljednjem presjeku, Centrima za socijalni rad dostavljen je 141 zahtjev za isplatu iz Alimentacionog fonda. Stojanović...

Rusi demantuju da napuštaju nuklearku u Zaporožju

"Mediji aktivno šire lažne informacije da Rusija navodno planira da se povuče iz Energodara i napusti nuklearku....

Pomoćnica ministra odbrane SAD dolazi u Crnu Goru, objavljeno...

„U Crnoj Gori, dr Valander će učestvovati na godišnjem sastanku ministara odbrane Američko-Jadranske povelje (A5) sa predstavnicima...

Kineska policija pretukla i uhapsila novinara BBC-a

"BBC je izuzetno zabrinut zbog tretmana našeg novinara Eda Lorensa koji je uhapšen i vezan lisicama dok...

Alarmantna situacija u seoskim obrazovnim ustanovama na sjeveru: Škole...

Obećanja da će se preko razvojnih projekata, valorizacije prirodnih resursa i modernizacije sela zaustaviti migracija stanovništva na...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare