Vujović postaje ministarka, a ovaj legendarni partizanski komandant NJEN je PRADJED

Doskorašnja predsjednica opštine Savski venac Irena Vujović kandidat je za ministra za zaštitu životne sredine, ali malo ko zna da je potomak slavnog junaka i narodnog heroja Jugoslavije.

Irena Vujović je naime praunuka slavnog narodnog heroja i partizana koji je poginuo u bici na Sutjesci Save Kovačevića. Tačnije, Irenin pradjeda Nikola bio je rođeni brat Save Kovačevića.

Vujovićeva je ranije naglasila da je ponosna na to što potiče iz porodice koja je iznedrila brojne velikane i borce za slobodu.

– Tačno je da potičem iz porodice koja je iznedrila doktore nauka, profesore i ratne heroje kao što je Sava Kovačević, rođeni brat mog pradjede Nikole Kovačevića, jednog od osnivača Kominterne, prvog posleratnog ambasadora u Bugarskoj i predsjednika Narodne skupštine Crne Gore – rekla je u jednom intervju za “Kurir” Vujovićeva ne skrivajući bogatu istoriju svog porodičnog stabla.

Sava Kovačević i veliki broj mojih predaka vodili su odlučujuću bitku na Sutjesci i dali svoje živote. Zahvaljujući tome naše generacije danas žive u miru i slobodi. Ponosim se svojim porijeklom, a znanje, hrabrost, čast i poštenje su vrijednosti koje se u mojoj porodici njeguju generacijama – rekla je Vujović

Sava Kovačević bio je komandant 5. proleterske brigade i narodni heroj SFR Jugoslavije. U ranoj mladosti je pošao komunističko-revolucionarnim putem, a član KPJ postao je 1925. godine.

Zbog komunističkih aktivnosti hapšen je više puta. Početak NOB dočekao je kao iskusan komunista i revolucionar. Kad je 1942. formirana 5. proleterska brigada postao je njen komandant.

U najtežem periodu 5. ofanzive stao je na čelo 3. udarne divizije, a poginuo je tokom bitke na Sutjesci 1943.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Novović ti sudi, Novović te tuži?

Ta okolnost moguće ne bi imala toliku težinu i dala bi se pravdati time da sudiji Novoviću...

Abazović i Adžić smjenjuju Brđanina

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i Adžić nekoliko puta tražili su od Brđanina da podnese ostavku,...

Racija u Njemačkoj, pali i dileri iz Crne Gore

Kako prenose mediji, pretreseno je više desetina stanova, a fokus racije je bio na gradu Mesingenu. Tokom...

Đukanović: Na obroncima Bjelasice nema nijednog radnika, Vlada brine...

On je podijelio podatak koji ima da je kapitalni budžet u januaru bio projektovan na 20 miliona,...

Papa Franja primljen u bolnicu sa respiratornom infekcijom

Pregledi su pokazali respiratornu infekciju, koja nije kovid-19, i koja će zahtijevati nekoliko dana u bolnici, rekao...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare