Zemlje regije formirale novi savez, a Srbija je – izopštena! Evo gdje je skovan plan i zašto

Četiri balkanske države, Albanija, Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija, u Skoplju su osnovale novu političko-ekonomsko-bezbjednosnu platformu 'Zapadni Balkan KVAD (QUAD) - 100 posto usklađenosti s politikom EU'.

Odmah upada u oči da u novoj asocijaciji zemalja s balkanskog područja nema Srbije.

U Beogradu, ali i Moskvi, inicijativa je odmah proglašena “antisrpskom” i “pritiskom na Srbiju”, ali i odgovorom na inicijativu Otvoreni Balkan, koja se često smatra instrumentom “srpskog uticaja i dominacije” u regiji.

Stoga Crna Gora i Kosovo odbijaju da budu dio te platforme, osmišljene u Briselu kao neke evropske “cucle varalice” za zemlje zapadnog Balkana. No, ona je odmah proglašava inicijativom koja Srbiji, odnosno Aleksandru Vučiću omogućava širenje svojih apetita na to područje.

I dok su novu inicijativu pozdravili njegovi osnivači, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, albanska ministrica vanjskih i evropskih poslova Olta Xhaçka, kosovski ministar vanjskih poslova i dijaspore Krešnik Ahmeti te vanjskopolitički savjetnik premijera Crne Gore Đorđe Radulović, srpska redakcija proputinovske režimske TV Russia Today u tome vidi evropsko “podmetanje Srbiji i Rusiji” i pokušaj političke izolacije Beograda.

Provučićevski režimski mediji u Srbiji odmah su napali dogovor četiri države. “Srbija izopštena?! Zemlje regije formirale novi Zapadni Balkan bez Srbije! Plan skovali u Skoplju!”, navodi se u prvim reakcijama, a u podtekstu se može zaključiti da neki smatraju kako bi ovo mogao biti i uvod ka “disciplinovanju Srbije”, ali i uvođenju sankcija protiv nje.

“Ovo je zajednica za NATO i protiv Rusije”, piše pak ruska režimska agencija Sputnjik, navodeći da je osnovana samo zato da se “Kosovu omogući ulazak u NATO i brža evrointegracija”.

Podsjetimo da su Albanija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija već članice NATO-a i sve su kandidati za članstvo u EU.

Kako kažu osnivači nove platforme, ona je “osnovana radi pune usklađenosti zemlja grupe KVAD sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu”, stoji u saopštenju makedonskog ministarstva vanjskih poslova.

Sve četiri zemlje uvele su sankcije Rusiji, dok se Srbija protivi članstvu u NATO-u i odbija da uvede sankcije Rusiji, čime izaziva nezadovoljstvo u Briselu i praktički je obustavljen njen dalji pregovarački proces.

“Nakon agresije Rusije na Ukrajinu usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom EU, ali i šire s pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju”, rekao je Bujar Osmani, prenose makedonski mediji.

Sa sastanka je poručeno kako su se ove četiri zemlje “pokazale kao pouzdani partneri NATO-a i EU kroz usuglašavanje s režimom sankcija EU i SAD-a, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini”.

No, srpski Sputnjik već dovodi u pitanje “legitimitet platforme”, koju naziva “zadrugom triju balkanskih zemalja i jedne srpske teritorije”.

Navodi da se radi o “parasavezu” koji je usmjeren na politički i teritorijalni suverenitet Srbije. U svakom slučaju, nova platforma je veliki udarac za ambicije Vučića, ali očito i poruka ne samo regiona, kojoj je dosta Vučićevih prijetnji i politike “srpskog sveta”, nego i Brisela i Vašingtona, koji se oslanjaju na ove zemlje na području Balkana te iskazuju svoju privrženost Europi.

Svakako je i poruka da je Otvoreni Balkan zapravo već umro, ali to još ne zna, te da Srbija, ako želi biti dio Evrope, mora svoju politiku uskladiti s briselskom, a ne sjediti na dvije stolice, odugovlačiti s time, izbjegavati uvođenje sankcija Rusiji i biti zapravo jedini saveznik Putinu u njegovoj ratnoj avanturi.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Majkl Pens predao dokumente za predsjedničku kandidaturu

Rojters nije u mogućnosti da odmah potvrdi autentičnost prijave na veb stranici Komisije. Pens...

Sjutra promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalim

Ujutru je na sjeveru po kotlinama moguća magla. Kako je saopšteno iz Zavoda za...

Milatović i Đurović prisustovali prijemu povodom šeste godišnjice učlanjenja...

Domaćini prijema bili su predsjednik Vlade i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović i rukovodilac radom Ministarstva odbrane ministar Filip...

Britanska vlada smjestiće na barže 1.000 migranata – tražilaca...

Još dvije barže - pored jedne koja bi u naredne dvije sedmice trebalo da bude usidrena u...

Predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne, politika se ‘preselila’...

Politikolog Predrag Zenović ocijenio je da aktuelna predizborna kampanja nije dinamična kao prethodne. Smatra da se ulazi...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare