Pjesma Ostani doma hrabri i hrani dušu

Lista crnogorskih muzičara koji posljednjih dana na sebi svojstven način doprinose promociji mjera nadležnih organa i borbi protiv širenja korona virusa bogatija je za ime Slobodana Kovačevića. Istaknuti kantautor i jedan od simbola domaće muzičke scene potrudio se da doprinese u skladu sa mogućnostima i činjenicom da poštuje preporuke nadležnih u vezi sa inicijativom “Ostani doma”, a učinio je to tako što je na Fejsbuk profilu objavio uvodni dio numere istoimenog naziva, sa jasnom i snažnom porukom koja “leti” na krilima stihova profesora književnosti Draška Došljaka.

“Ostani doma, pročitaj knjigu, nauči neki Vitov stih, il’ možda Lesov il’ Zogovićev. Ostani doma zbog sebe i zbog svih. Ostani doma, naslikaj sliku, 15 dana brzo mine. S koronom se bore discipline, pošalji pozdrav iz kućne topline”, zajednička je poruka pomenutog dvojca, s tim da je Kovačević u prvom snimku djelimično izmijenio originalne stihove.

Inspirisao me prijatelj Draško Došljak njegovim stihovima i evo pjesme,poruke od nas 🎶#ostanidoma

Gepostet von Slobo Kovacevic am Dienstag, 24. März 2020

TUŽNO, UŽASNO VRIJEME

Kratak snimak, na kom Kovačević uz gitaru pjeva pomenuti dio numere, zahvaljujući čarima društvenih mreža odmah po objavljivanju uselio se u mnoge domove, što je naročito obradovalo Kovačevića.

Poziv Dnevnih novina zatekao ga je, kako i dolikuje čovjeku njegovog iskustva, u toplini porodičnog doma. Priznao je popularni Slobo da ovih dana poštuje preporuke nadležnih, ali to nije bilo dovoljno da smiri umjetnički duh, pa se latio gitare i učinio ono što najbolje zna.

“Osjetio sam potrebu da pošaljem lijepu i snažnu poruku kroz muziku i stihove, imajući u vidu da prolazimo kroz situaciju koja nije nimalo laka. Tekst mi je poslao prijatelj Draško, a odmah sam reagovao. Lijep i poučan tekst, ne samo za ovo doba. Emotivno me je sve to dotaklo. Sa velikom željom da doprinesem u ovom tužnom i užasnom vremenu snimio sam to uz gitaru i eto… Za dan emitovanja bilo je skoro 2.000 pregleda”, objašnjava Kovačević, uz podsjetnik da je snimio i objavio samo uvodni dio, a za ostatak će biti vremena uskoro.

Karijera kantautora traje već decenijama, prožeta je brojnim projektima i poduhvatima, kao što su Lutalice, Pro arte, Indexi, grupe More…

Na muzičkom planu i autorski značajno je doprinio unapređenju muzičkog stvaralaštva i u Crnoj Gori i u regionu, a kroz sve te izazove nailazio je na mnoge nedaće. Danas je, kao uostalom i čitav svijet, pred još jednom krupnom preprekom, ali i ne pomišlja da se odrekne muzike. Uz pomoć nota, kaže, uvijek je bitke napuštao kao pobjednik.

“Kada mi je bilo najteže, kada sam bio povrijeđen od života i ljudi, zbog ove ili one situacije, muzika mi je pomagala, hrabrila me, hranila mi i dušu i tijelo. Sa njom sam uvijek bio jači, izlazio sam kao pobjednik. Želim da ova pjesma ljudima koji su zatvoreni, kao što sam i ja, bude barem zrno volje, hrabrosti i želje da što prije ugledamo pobjedu, da se svi opet lijepo družimo i nastavimo sa životima”, misija je Kovačevića.

Pravovremena borba zahtijeva i blagovremeno informisanje. Pjesma je, ponavlja Kovačević, lijepo sve objasnila, ali nije naodmet uputiti još neke riječi optimizma.

“Što se mora nije teško. Treba poštovati sve što nadležni kažu, i zbog sebe i zbog drugih. Gledam sve, pratim sve vijesti, priželjkujem da sa što manje gubitaka i bola prođemo kroz ovu tešku situaciju, koja je cijeli svijet o jadu zabavila. Treba da promovišemo nadu, vjeru, kontakt sa ljudima u skladu sa preporukama”, zaključak je Kovačevića.

OSTANI DOMA

Ostani doma, pročitaj knjigu, nauči neki lijep stih, il’ možda pjesmu il’ neku igru, ostani doma zbog sebe, zbog svih.

* Ostani doma, naslikaj sliku, sunce će opet svima da sine, s koronom se bore složne discipline, pošalji pozdrav iz kućne topline.

* Ja ostajem doma, a vi sada gdje ste, u istoj smo priči, iste su nam ceste, niko nema pravo da iznimka bude, ostanimo doma, vjerujem u ljude.

* Kao kad sunce sine poslije kiše, tako će baš svima sunčan dan da svane, kao zatvorenik što čeka slobodu, ostanimo doma i brojimo dane.

* Ja ostajem doma, a vi sada gdje ste, u istoj smo priči, iste su nam ceste, niko nema pravo da iznimka bude, ostanimo doma, vjerujem u ljude.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

BIVŠA JUGOSLAVIJA: Evo koja zemlja ima najveću stopu smrtnosti,...

Prema podacima koje su izvukli, stopa smrtnosti najveća je u Sjevernoj Makedoniji i iznosi 4,5 posto. Sjeverna...

U SAD skoro pola miliona oboljelih od COVID-19

Prema sajtu Worldometers, u Americi je danas evidentirano 20. 518 novih slučajeva, a samo tokom dana...

MMF: Dolazi najgora ekonomska kriza nakon Velike depresije

Pandemija će imati "najgore ekonomske posljedice od Velike depresije" 1929., rekla je Kristalina Georgieva koja je svoju...

Mladi farmaceut rizikovao svoj da bi spasio tuđi život

Naime, čovjek je pao na ulici u Centru 1. Oni koji su se tu zatekli rastrčali su se...

HRVATSKA: Zemljotres jačine 2,3 stepena Rihterove skale registrovan u...

Epicentar zemljotresa bio je nedaleko od naselja Markuševec. Zemljotres je registrovan 18.19 časova.

NAJČITANIJE

Podgoričanka u kritičnom stanju, nakon porođaja van medicinske ustanove:...

Kako saznajemo, obducent se još nije izjasnio o uzroku smrti bebe, i čekaju se rezultati.

Nove mjere: Najviše jedna osoba na javnim površinama, u...

Izmijenjenim i dopunjenim naredbama Zabranjuje se: 1.     prisustvo i zadržavanje na svim...

Pogledajte fotografije iz Podgorice: Na ulicama Glavnog grada samo...

U Crnoj Gori danas je bio deveti dan od kako je Nacionalno koordinaciono tijelo uvelo mjeru zabrana...

Inspektori istražuju ko je majka mrtvog novorođenčeta, sumnja se...

"Majka koja liši života svoje dijete za vrijeme porođaja ili neposredno poslije porođaja, dok kod nje traje...

PODGORICA: U ODT večeras rade tri tužilačka tima, privođenje...

Tokom noći će državni tužioci saslušati u svojstvu osumnjičenih sva privedena lica, za koja postoje osnovi...

Komentari

avatar