50 godina od smrti El Komandantea

Prije 50 godina, 9. oktobra 1967. godine ubijen je Ernesto Če Gevara – revolucionar čije se nasljeđe i danas osjeti u zemljama Latinske Amerike, piše B92.

Ernesto Gevara la Serna, rođen je 14. juna 1928. godine u porodici srednje klase u Rozariju, u sjeveroistočnoj Argentini. Prije nego što se uputio na studije medicine u Buenos Ajres 1948. godine, Če Gevara je vodio običan, porodičan život.

Dvije godine nakon što je upisao studije odlazi na prvo putovanje motorom kroz Latinsku Ameriku gdje narednih godina oblikuje svoje političke stavove uznemiren stanjem zemalja kroz koje je prošao.

Če Gevara nakon svojih putovanja, tačnije nekoliko hiljada pređenih kilometara shvata da je jedino rješenje da se spriječi samovolja moćnika i represija kojoj je svjedočio, oružana revolucija i komunizam.

Na kratko se vratio u Buenos Ajres, tek da završi studije 1953. godine, a kao doktor Ernesto Gevara napušta Argentinu i batali karijeru u medicini kako bi osigurao političku budućnost, ipak ne sluteći da će upravo on biti začetnik nekoliko revolucija – od Kube do Konga.

Če Gevara je najpoznatiji po svojoj ulozi u Kubanskoj revoluciji 1959. godine kada je pomogao Fidelu Kastru da smaknu diktatora Fulgensija Batistu sa čela države.

Fidel i Če su se upoznali u Meksiko Sitiju 1954. godine kada se Če tamo doselio. Pridružio se Kastrovom pokretu “26. jul“ s namjerom da se umanji Batistina moć, a Če je postao glavna figura u revoluciji. Kasnije postaje predsjednik Nacionalne banke Kube i ministar industrije.

S ove pozicije, imao je dovoljnu moć da ostvari planove za Kubu i nacionalizuje njenu industriju, a zemlju je i kao ambasador predstavljao u svijetu.

Zbog dobrih veza sa SSSR i Kastrove sposobnosti da spriječi SAD da se miješaju u unutrašnje poslove Kuba je imala krucijalnu ulogu u Hladnom ratu.

Šest godina nakon revolucije, Če Gevara napušta Kubu u namjeri da širi marksizam širom svijeta. Stigao je u Kongo 1965. godine gdje je pokušao da mobilizuje naoružane pobunjeničke snage protiv centralne vlasti Konga. Njegovi sedmomjesečni pokušaji nisu urodili plodom.

Do kraja 1966. godine i kratkog povratka na Kubu, Če Gevara je svoju pažnju preusmerio na političku situaciju u Boliviji i revolucionarni pokret protiv tamošnje vlade.

Za manje od godinu dana bolivijske vlasti, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država uhapsile su Čea i ubile ga sljedećeg dana u 39. godini.

Dok jedni danas u njemu vide duh za slobodom kakav se rijetko srijeće, drugi ga smatraju okrutnim revolucionarom „željnim krvi“ i zaslijepljenog komunizmom.

U svakom slučaju, niko ne ostaje ravnodušan na njegovu ulogu u istoriji, a Če i dan danas ostaje simbol revolucionizma i socijalizma.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U izraelskim napadima za pet dana ubijeno 145 Palestinaca,...

Prema podacima Palestinskog društva Crvenog polumjeseca, 17 povrijeđenih ljudi ustrijeljeno je bojevom municijom, a osam gumenim mecima....

CNP: Komemoracija povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića u utorak

Dedivanović je rođen 1939. godine u Zatrjepču kod Podgorice. Osnovnu školu završio je u Zmajevu (Vojvodina), a...

Ministarstvo zdravlja: Dato preko 140 hiljada doza vakcina

Tokom 15. maja dato je 2.889 doza, od kojih je 2.668 prvih i 211 drugih doza.

UP: Identifkovane osobe koje su uništavale sadnice u parku

"Uvidom u video snimak i preduzetim aktivnostima na terenu policija je došla do sumnje da su osobe...

DPS: Krivokapić da prestane da se ponaša u maniru...

U suprotnom, kako navode pozivaju ga da već jednom prestane da iznosi neistine, što već dugo radi...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare