Asil je prva žena iz Saudijske Arabije koja je sebi kupila Ferari

Ženama je u Saudijskoj Arabiji bilo zabranjeno da voze sve do 2018. ali to nije ugušilo strast lijepe Asil Al-Hamad prema automobilima i motosportu.

Žene u Saudijskoj Arabiji se iz dana u dan bore za svoja prava. Često nevidljive ostatku svijeta, one polako i oprezno biju svoje najvažnije bitke. Neke od njih su već otvorile vrata nekim novim generacijama, a jedna od njih je i Asil Al-Hamad, prva saudijska vozačica Formule 1.

Asil je diplomirala dizajn enterijera na univerzitetu u Rijadu, a završila je i master studije. Osnovala je inženjering i dizajn kompaniju 2009. Njena firma je izvela više od 40 velikih projekata.

Prva je žena u Saudijskoj Arabiji koja je kupila Ferrari. Nabavila ga je u inostranstvu i to u trenutku kad je ženama u njenoj zemlji bilo gotovo nemoguće da posjeduju svoj automobil. Počela je da se trka samostalno i pomogla je Saudijskoj Arabiji da dospije na mapu kao destinacija Gran pri događaja Formule 1.

Međunarodna automobilska federacija je izabrala baš nju da predstavlja žene iz Saudijske arabije u motosportu, pa je postala prva žena članica tog borda.

Želja joj je da se što više žena otisne u motosport.

Osim brzine i trka, i dalje je posvećena svojoj primarnij ljubavi – dizajnu enterijera i arhitekturi.

”Jako me inspiriše minimalizam, to nije lakši dizajnerski proces jer je kvalitativno veći izazov, posebno kad pričamo o izboru materijala i prikazivanju ljepote uz pomoć skrivene jednostavnosti“, kaže ona.

https://www.instagram.com/p/B5fnRWVBwRj/

Osim estetske, Al Hamad je primijetila još neke razlike u domovima svojih sugrađana.

„Ranije smo imali dvije formalne dnevne sobe, jednu za žene, drugu za muškarce. Sada mi traže da dizajniram jedinstven dnevni prostor za bliske prijatelje i porodice“, kaže ona. Objašnjava i da su mlađe generacije Arapa više fokusirane na kvalitetan lajfstajl i zabavu.

Njena poruka za žene koje imaju velike planove je da idu korak po korak.

”Ako sagledaš cio svoj plan sa te distance i vidiš da će biti komplikovan, to će te poklopiti. Pravi male korake i nikada se ne fokusiraj na krajnji rezultat. Primijetićeš da ti se snovi ostvaruju dok naporno radiš i nikad ne gubi nadu. Verujem i da je život kao trka i da svako može postati šampion.“

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Evrokup novčano kaznio Budućnost

“Plavi” su kažnjeni zbog ubacivanja predmeta u teren tokom meča protiv Bursaspor u prošlom kolu.

Muratović: Nadležne institucije da rade svoj posao i reaguju...

 Jučerašnji napadi na porodicu Martinović samo su kontinuitet nečega čemu su dugo izloženi neistomišljenici vlasti od strane...

Abazović: Crtanje pogrdnih grafita na crkvi vodi narušavanju multikonfesionalnog...

"Najoštrije osuđujem skandalozno crtanje pogrdnih grafita na crkvi u Podgorici. Jasno je da ovakvi vandalski postupci imaju...

Nikšićaninu 15 dana zatvora, vozio pijan izazvao saobraćajnu nezgodu...

Z. M. iz Nikšića je 17. januara alkotestiranjem registrovano 2,6 promila (g/kg) alkohola u krvi, tokom vožnje...

Krivokapić: Manjinska Vlada je prevara, sve maske će da...

"Građani su 30. avgusta imali referendumsko pitanje, da li ste za nastavak korumpiranog režima ili ne, i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare