Budi se “antarktičko čudovište”: “Postoji rizik da se odlomi i otpluta u more zajedno sa nama”

Satelitski podaci su pokazali da je led koji okružuje Antarktik daleko ispod bilo kog prethodno zabilježenog zimskog nivoa, što je jako zabrinjavajuće ako se uzme u obzir da je to područje smatrano otpornim na globalno zagrijavanje.

“To je toliko daleko od svega što smo ikada vidjeli, gotovo je nevjerovatno”, kaže Valter Majer, zadužen za praćenje nivoa leda u NASA-i.

Nestabilni Antarktik bi mogao da izazove velike posljedice jer širenje leda na Antarktiku reguliše temperaturu, pa bi se bez svog tog leda koji hladi planetu, Antarktik pretvorio u ogromni radijator, upozorili su stručnjaci.

Led koji pluta na površini Antarktičkog okeana sada mjeri manje od 17 miliona kvadratnih kilometara, što je 1,5 miliona kvadratinih kilometara morskog leda manje od septembarskog prosjeka i znatno ispod prethodnih zimskih rekorda. Radi se o površini oko pet puta većoj od ukupnog Britanskog ostrva, prenosi BBC.

Majer je mišljenja da se morski led neće obnoviti, a naučnici upozoravaju da bi trebalo obratiti posebnu pažnju na topljenje leda.

Uz poslovičnu izolaciju, ekstremnu hladnoću i jake vetrove, ovogodišnji tanak morski led dodatno je otežao posao njegovom timu. “Postoji rizik da se odlomi i otpluta u more s nama na njemu”, kaže Robi Malet sa Univerziteta u Manitobi.

Dodatno zagrijavanje planete bi poremetilo uobičajenu ulogu Antarktika, pa se neki naučnici pitaju da li se “čudovište Antarktika” budi, što bi bila katastrofa za cio svijet.

Kao samostalan kontinent okružen vodom, Antarktik ima vlastiti vremenski i klimatski sistem. Sve do 2016. godine morski led na Antarktiku zimi se širio i rastao. No, u martu 2022. ekstremni toplotni talas pogodio je istočni Antarktik, podignuvši temperature na -10 stepeni Celzijusa u doba kada je trebalo da budu bliže -50 stepeni.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Udes u Bijelom Polju, nema povrijeđenih

Do udesa je došlo oko 20.30 časova, kada su se sudarila dva vozila bjelopoljskih registarskih oznaka.

Terzić o sukobu Adžića i Rmandića: Svi koji su...

Apsolutno me ne zanima. Neka komentarišu i nevladine organizacije i mediji nakon ovoga šta god hoće. Mene...

Ženu 17 godina držali u zatočeništvu, ljekari UKC-a RS...

Žena, koju su navodno članovi njene porodice godinama držali u zatočeništvu, primljena je u UKC 12. septembra...

Gazdić: Poglavlje 27 zatvaramo u 2025. godini

Naš najveći izazov u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom je usvajanje briselskih standarda iz oblasti zaštite životne...

Terzić: Abazović i Kovač došli na lice mjesta nakon...

On tvrdi da je uviđaj bio završen prije nego su došli. " Dok ne...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare