Izvor:Noob.ba

Četiri anegdote Alberta Ajnštajna: Susret genija i debelog čovjeka

Svima nam je dobro poznato da je Albert Einstein, jedan od najznačajnijih fizičara 20. stoljeća, bio zaista zanimljiva ličnost. No, jeste li znali za ove zanimljive anegdote iz njegovog života? Vjerujemo da su anegdote bile vrlo česta pojava u životu Ajnštajna , a ovo su četiri anegdota iz njegovog života.

Anegdota 1:
Tokom vožnje u vozu kondukter je tražio voznu kartu od putnika utonulog u misli. Ovaj ju je nervozno tražio po džepovima i postajao sve nervozniji.

Kondukter mu tada kaže: “Ali profesore, ja znam ko ste vi i jasno mi je da me ne želite prevariti i da ste kupili voznu kartu. Nemojte se zato brinuti, priznaću vam kao da imate kartu.” Ajnštajn mu odgovori: “Ali gospodine, ne brinem se zato jer bih se vas bojao, nego zato jer na karti piše kuda putujem, a sada pojma nemam gdje trebam sići s voza.”

Anegdota 2:
Šetao je jednog dana zamišljeni Ajnštajn livadom, dođe do rječice i počne je prelaziti preko uskog brvna, ne vidjevši da je istovremeno s druge strane prema njemu krenuo jedan debeli čovjek. Na sredini brvna susretne se s debelim gospodinom, koji se pohvalivši da je mesar kaže: “Ja se ne mičem glupljem od sebe.” Ajnštajn se bez riječi okrene i vrati natrag na obalu i kada je debeli gospodin prolazio kraj njega, Ajnštajn mu vikne: “Ali ja da!”

Anegdota 3:
Pozove jednom belgijska kraljica u privatnu posjetu Ajnštajna koji je tada boravio u Belgiji. Kraljičin vozač čekao je na željezničkoj stanici voz kojim je trebao stići prof. Ajnštajn. No kada je voz stigao, izašao je samo jedan putnik, nehajno odjeven i s violinom u ruci. Niko nije došao ko bi izgledao kao ugledni profesor te se vozač vratio u dvor i izvijestio kraljicu da Ajnštajnanema. Pola sata kasnije na vrata dvora stigao je violinista nehajnog izgleda. Bio je to Ajnštajn, neobično ponosan na svoje violinističko umijeće, koji je došao kraljici uvjeren da ona želi da joj svira.

Anegdota 4:
Ajnštajn je godinama učestvovao u intezivnoj političkoj kampanji za osnivanje države Izrael, idući u SAD od mjesta do mjesta, držeći plamteće političke govore, a kad mu je nakon osnivanja države Izrael ponuđeno da bude prvi predsjednik za to nije imao nikakvog interesa.

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Pompeo: Vlada da povede otvoren dijalog sa SPC

Pompeo je, odgovarajući na pismo Arhiepiskopa Elpidoforua, predsjednika Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sedištem u NJujorku, poručio...

Rudari u snijegu spremaju zamku za šampiona, Petrovac na...

Lider Budućnost gostuje Petrovcu, a šampion Sutjeska Rudaru - "nebeskoplavi" igraju dobar fudbal i spremili su zamku...

Da igrači partije iz reprezentacija prenesu na finiš sezone...

Košarkaše Budućnost Volija u ponedjeljak očekuje crnogorski derbi sa Mornarom (18h) u "Morači" nakon kojeg bi mogli...

Fijalka: Vidi se da SPC sprovodi i pomaže odluke...

Ističe da u Ukrajini veoma paze da se neko ne umiješa u unutrašnja pitanja u Crnoj Gori.

Ministarstvo poručilo Vučiću: Srbi u Crnoj Gori nijesu manjina...

Ministarstvo ljudskih i manjinskih parava, saopštilo je, reagujući na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija traži...

NAJČITANIJE

Porodica pokojnog Andrije Gazivode objavila snimke policajaca koji spavaju...

Oni su postavili fotografije pripadnika policije koji, kako navode Gazivode, spavaju na radnom...

Nema više odugovlačenja u plaćanju kazni: Novim servisom Policija...

Zahvaljujući saradnji sa nadležnima iz Centralne banke i Info...

Bar: Rasvjetljen pokušaj ubistva, traga se za Podgoričaninom

Policija je u Baru podnijela krivičnu prijavu protiv B.J. (35) iz Podgorice zbog sumnje da je 17....

Evo ko su Crnogorci uhapšeni sa 5,7 tona kokaina...

Prema podacima do kojih je došao Kurir, uhapšeni su Dragoljub Živković sa Cetinja,...

Pokušaj ubistva Krstovića u Zeti: Uhapšen Vidoje Stanišić

Ranije je, takođe zbog umiješanosti u pokušaj ubistva Krstovića, uhapšen Dragiša Bulatović (25). Navodno, on se sumnjiči...

Komentari

avatar