Izvor:Mondo

Da li će nam sredstva za dezinfekciju ruku upropastiti imunitet?

Evo da li ćemo dugoročno osetiti posledice pretjerane dezinfekcije "svega živog" zbog epidemije korona virusa.

Otkako je počela epidemija korona virusa, dezinfikujemo sve što stignemo, a gelovi za suvo pranje i dezinfekciju ruku su vjerovatno zabilježili “istorijske rekorde” što se prodaje tiče. Situacija se smiruje, epidemija jenjava, ali preporuke da se vodi računa o higijeni više nego obično i dalje važe.

Možda ste se zapitali kako sva ta sredstva za dezinfekciju djeluju na naš imunitet, naročito ako se uzme u obzir da se i ljekari pod normalnim okolnostima slažu da ni preterana čistoća nije dobra jer povećava rizik od alergija, na primjer.

Tokom epidemije, svi se trudimo da izbjegavamo gužvu, izbjegavamo da dodirujemo lice, i ruke peremo dok i kožu ne ogulimo, a ako ne možemo stvarno da operemo ruke, ne štedimo na gelovima i sprejevima za “suvo pranje” i dezinfekciju.

Da li sa tim može i da se pretera? Postoje različite teorije, od toga da li će pretjerana upotreba sredstava za dezinfekciju dovesti do stvaranja novih sojeva virusa i bakterija koji će biti otporni na sve dezificijense koji su nam sada dostupni, do one koja razmatra rizik da nam preterana čistoća upropasti imunitet, tako da generalno postanemo neotporni na različite bolesti. Ali, nema naučnih dokaza koji bi potkrepili takve tvrdnje.

Dakle…

… Da li je korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku loše za imunitet?

“Teza da sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola i sapuni mogu da utiču na imunitet čoveka, ili da stvore sojeve bakterija otporne na antibiotike nije naučno zasnovana”, kaže za Women’s Health dr Ana Liu, infektolog sa Stenforda. Dakle, ukoliko ne možete da operete ruke, slobodno koristite sredstva za dezinfekciju sa najmanje 60% alkohola, i to važi i tokom epidemije kovida-19, ali i pod normalnim okolnostima.

“Korišćenje sredstava za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ne izaziva rezistenciju na antibiotike. Ova sredstva bacile ubijaju efikasno, i na način potpuno različit od antibiotika. Ne postoji šansa da se bacili adaptiraju ili razviju otpornost na sredstva za dezinfekciju sa alkoholom”, poručuju i iz američkog Centra za kontrolu bolesti.

Jedna štetna posljedica korišćenja sredstava za dezinfekciju ruku je to što isušuju kožu: “Povremeno srećem ljude kojima od pranja i dezinfikovanja koža ruku postane suva i ispucala, i te mikropukotine na koži mogu da olakšaju put bakterijama. Ali, sve dok je koža neoštećena, nema razloga za brigu”, objašnjava dr Liu.

Šta da radite? Ne zaboravite da redovno nanosite hidratantnu kremu. To je najjednostavnije i ujedno najefikasnije rješenje.

… Šta je sa našim imunitetom? Zar nije OK da budemo okruženi malom količinom bakterija?

Trenutno ne postoji “pretjerana higijena” ruku. Činjenica je da nije loše da djeca budu izložena tokom odrastanja određenim “normalnim” bakterijama, odnosno, da nije dobro odgajati ih u pretjeranoj čistoći, da ne bi bila sklonija alergijama ili astmi.

Ali, ovo ne važi za trenutnu situaciju u svijetu. U vrijeme pandemije, pravila se mijenjaju i trenutno ne postoji kategorija “suviše čistog”.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Nekoliko istina o četničkim lažima

Prosto, neće moći! Narodni heroj Koča Popović obezbijedio se od onih koji bi da, novočetnički, skrnave partizanske grobove. Španski...

Završen konkurs: Bez novinara u Savjetu RTV Podgorica

Kako saznaje Dan, za članove savjeta buduće gradske televizije dokumentaciju su predali između ostalih Velizar Srdanović, profesor, Biljana Krivokapić,...

Skoro 400 klijenata Atlas i IBM banke nema pravo...

U FZD-u navode da su klijenti IBM podnijeli Upravnom sudu četiri tužbe na rješenja o isključenju prava...

Perović: Ne vjerujem u postojanje plave torbe

Gostujući u emisiji Načisto, a uoči današnjeg sastanka na koji je pozvao svih 39 potpisnika Sporazuma za...

Vukčeviću još jedan mandat na čelu CANU

Iz CANU je saopšteno da su za potpredsjednike izabrani akademik Đorđije Borozan i akademik Ljubiša Stanković, dok je na poziciji...

NAJČITANIJE

Mugoša: Predložićemo novo popuštanje mjera, od sjutra bez maski?

Kako je kazao u izjavi za Novu M, više od 28 dana u Crnoj Gori nema novih...

Detalji napada u ZIKS-u: Paović i Zurovac opkolili policajca...

Utvrđeni su identiteti trojice učesnika, a ispituje se da li je neko od zatvorskih policajaca napravio propust...

Zoran Mugoša tvrdi da nije u bjekstvu niti da...

Ovim putem ću predočiti javnosti nekoliko laži koje su iznijeli Podgorička policija, kao i njen šef napresu...

Snimio sopstvenu likvidaciju: Ovo su posljednje riječi ubijenog Baranina

Kako prenose mediji, on je likvidiran u elitnom dijelu Marbelje, i to dok je prelazio preko pješačkog...

Rasvijetljeno ubistvo: Napadač na ZVICERA ubio Kotoranina u Beogradu!

Kako saznaje Kurir za likvidaciju Vukovića osumnjičen je Petar Jovanović (46) iz Niša koji je prošle nedjelje...

Komentari

avatar