IMELDA MARKOS: Ovako je djevojčica iz memljive garaže postala DIKTATORKA sa 3.000 pari cipela i najveća rasipnica u ISTORIJI!

Imelda Markos bila je žena izvanredne ljepote, jedna od najljepših svog doba, i još većeg šarma, ali je njen karakter krasila i određena beskupuloznost i nadasve sebičluk koji je sezao do okrutnosti... Bila je prva dama Filipina čak 21 godinu, u periodu od 1965. do 1986, a ostala je upamćena kao najveća rasipnica među ženama državnika ikada!

Ona je 2018. nepravosnažno osuđena za korupciju, a ovaj proces trajao je više od 30 godina. Imeldi prijeti između šest i 11 godina zatvora po svakoj tački optužnice, a nalog za hapšenje izdat je odmah nakon izricanja presude.

No, kako gospođa Markos danas ima 92 godine moći će da ostane na slobodi uz plaćenu kauciju sve dok presuda ne postane pravosnažna. Takođe, moraće da odstupi sa svoje funkcije – ona je uprkos skandalima u prošlosti i dalje politički aktivna u Filipinima, pa ima treći mandat u Parlamentarnom domu.

Na filipinskom sudu vodila se parnica protiv Imelde i njenog supruga Ferdinanda Markosa, nekadašnjeg predsjednika, za koje se sumnja da su otuđili milijarde dolara i čuvali ih na tajnim računima u švajcarskim bankama. No, kako je Markos u međuvremenu preminuo, sav teret spao je na sada 92-godišnju Imeldu.

Cio svijet i danas se sjeća “revolucije bez krvi” na Filipinama kada je predsjednički bračni par pobjegao sa troje djece na Havaje, gjde je Ferdinand i preminuo tri godine kasnije.

Kada su pobjegli, dobar dio novca bio je na sigurnom, ali su svakako iza sebe ostavili popriličan imetak – u predsjedničkoj palati pronađeno je 1.060 pari Imeldinih cipela, 15 bundi od nerca, 508 svečanih haljina i 1000 tašni. Ali, ovo ne govori dovoljno o njenoj opsesiji štiklama – njena noga ponijela je sve što je ikada bilo u trendu, a ukupno je tokom svoje vladavine kupila više od 3. 000 pari cipela.

 Foto:Profimedia


Zapravo, napravljena je i računica, da je svaki dan nosila drugi par obuće, trebalo bi joj osam godina da promijeni sve koje je posjedovala. Zanimljivo je da je 2001. godine otvoren čak i muzej njenih cipela u obućarskoj četvrti u glavnom gradu Filipina – Manili.

Cipele su bile samo vrh ledenog brijega, jer zapravo Imelda je neumjereno trošila državni novac na sve što je vezano za ljepotu, a interesantna činjenica je da je recimo kupovala parfeme u galonima.

Bila je opsjednuta svojim izgledom, garderobom, nakitom, a govori se da je, da ne bi pokvarila frizuru često spavala sjedeći u visokoj stolici. I sve to dok je narod Filipna grcao od gladi, preklinjao za koru hljeba i živio u strašnoj bijedi… Pričalo se da su oni koji imaju dva dolara na dan za trošenje bili bogati.

Nju su Filipinci nazivali još i “čeličnom leptiricom”, a ovaj nadimak su joj nadjenuli zbog zapanjujuće sposobnosti da preživljava najdramatičnije životne turbulencije.


Naime, iza Imeldinog rasipništva i bahatosti krile su se duboke traume iz djetinjstva – perioda kada je bila djevojčica koja je odrastala u memljivoj garaži sa betonskim podom. Bila je lijepa i draga, ali bosa, nije imala nijedan par cipela. Jedan prijatelj se na kraju sažalio i kupio joj cipelice, a onda taj dan nikada nije zaboravila… I to se u godinama koje će doći dobro i vidjelo.

Ipak, ona svoje nemilosrdno trošenje novca nikada nije izjednačila sa pohlepom, ističući da je samo željela da pokaže koliko voli “ljepotu, istinu i dobrotu”. Takođe, svoju opsesiju cipelama opravdala je naglašavajući da je sve što je željela da ispromoviše filipinsku industriju obuće.


“Ako biste mi rekli da sam jedna od napohlepnijih – najpohlepnijih za istinom, to bi bilo u redu. I najpohlepnija za ljepotom – ja bih priznala da sam kriva. Ne možete nikada biti dovoljno pohlepni za ljepotom. Pohlepa je ako sve želite za sebe”, izjavila je svojevremeno Markosova.

Ona se pet godina nakon smrti svog supruga vratila sa djecom na Filipine, nastavivši da žari i pali po političkoj sceni, a 2011. priznala je da posjeduje bogatstvo od 22 miliona dolara. No, spekuliše se da je njena i imovina porodice Markos i nekoliko stotina puta veća od te cifre!


Imelda i njena djeca i dalje su veoma uticajni u svijetu politike – ona je godinama bila članica kongresa, a njen sin se u nekoliko navrata kandidovao i za predsjednika, šta više očekuje se da će u jednom trenutku sasvim sigurno i doći na tu funkciju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Preko 50 odsto bespovratne podrške za investicije u biljnoj...

“Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda,...

Demokrate: Nije bilo podjele resora u budućoj rekonstruisanoj Vladi...

"Naime, tokom razgovora između Demokrata i DF-a kao dva najveća politička subjekta u vladajućoj većini dogovoreno je...

ODT: Nema krivičnog djela u slučaju privođenja predsjednika i...

Obavještavam vas da se, u vezi sa događajem koji opisujete, nakon obavještenja od ovlašćenog policijskog službenika Odjeljenja...

Katnić otkazao obezbjeđenje: Ministre Sekuloviću, ubuduće ste Vi odgovorni...

“Naime, dana 14.09.2021.godine iz te službe šefu mog obezbjeđenja Mileti Drobnjaku postavljena su pitanja na koja treba da odgovori....

VIDEO: Na Kosovu zarobljeno 9.500 vozila sa srpskim tablicama,...

Pripadnici kosovske policije oduzimaju tablice vozila sa oznakama sa sjevera Kosova, dok vozila koja imaju tablice sa...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare