Izvor:RTS

Istraživanja pokazala: Vino smanjuje, a pivo povećava rizik od kovida

Tim kineskih naučnika analizirao je vezu između konzumiranja različitih alkoholnih pića i rizika povezanih sa kovid infekcijom. Njihovi rezultati donekle ohrabruju ljubitelje vina, ali dramatično upozoravaju pivopije i ljubitelje žestoke kapljice.

Istraživači iz bolnice Kangning i Sautvest u Šendženu analizirali su 473.957 ispitanika prosječne starosti od 69 godina iz baze podataka Biobanke Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući 16.559 osoba koje su bile pozitivne na kovid 19.

Ispitanici su podijeljeni u grupe prema statusu konzumiranja alkohola – ljudi koji ne piju, bivši pijanci i sadašnji pijanci; kao i po učestalosti konzumiranja alkohola – manje od tri puta nedjeljno, više od tri puta nedjeljno i nikada.

Naučnici su kao referentnu tačku za utvrđivanje stepena alkoholisanosti koristili kriterijume koji su prihvaćeni u Velikoj Britaniji. Po tim mjerilima jedna čaša vina se računa kao jedna i po jedinica alkohola, a krigla piva manje jačine kao dvije jedinice.

Prema analiziranim podacima ispostavilo se da “crveno vino, bijelo vino i šampanjac donekle smanjuju rizik od infekcije kovid 19”. Oni koji nedjeljno popiju jednu do četiri čaše vina ili šampanjca smanjuju rizik od kovid infekcije za sedam do osam odsto u poređenju sa onima koji ne piju. Međutim, ovaj zaštitni efekat se ne registruje ukoliko konzumiraju pet ili više čaša nedeljno.

Takođe, oni koji su nedeljno pili jednu ili dve čaše desertnog vina smanjili su rizik od infekcije kovidom za 12 odsto u odnosu na one koji ne piju. Ali, isto tako, ukoliko su pili tri ili više čaša, nije primijećen smanjeni rizik od obolevanja.

Naglašavajući da teško opijanje nije zdravo ni sa jednom kategorijom alkoholnih pića, naučnici su u izvještaju objavljenom u časopisu Frontiers in Nutrition precizirali da “status, učestalost, količina i vrste alkoholnih pića nisu povezani sa smrtnošću uzrokovanom kovidom 19”.

Međutim, izvještaj tima donosi loše vijesti za ljubitelje piva, sajdera i žestokih pića.

“Konzumiranje piva i sajdera povećalo je rizik od zaražavanja, bez obzira na učestalost i količinu konzumiranja alkohola”, navodi se u izveštaju.

Stoga, tvrde istraživači, “smjernice za javno zdravlje u cilju smanjenja rizika od zaražavanja koronavirusom treba usmjeriti na zagovaranje zdravih životnih navika i upozorenjima potrošačima piva, sajdera i žestokih pića”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Spomenik Mirzi Delibašiću biće otkriven 31. maja ispred KSC...

Medijima će se ovom prilikom obratiti načelnik Opštine Centar Srđan Mandić, ministar kulture i sporta KS Samir...

Sjutra kiša

Ponegdje su moguće i kratkotrajne vremenske nepogode praćene gradom. Kako je saopšteno iz Zavoda...

Đoković: Volio bih da se vratim u Australiju, ne...

Slijedi potencijalno komplikovan meč sa Dijegom Švarcmanom. „Dijego je jedan od najbržih igrača na...

Kovačević: Opština Nikšić donirala 11.000 eura za rekonstrukciju Specijalne...

Kovačević se, kako je saopšteno, zahvalio na priznanju i istakao da mu je zdravlje građana na prvom...

Konatar: Ekonomski gledano Otvoreni Balkan je dobra inicijativa

Crna Gora mora da obrati posebnu pažnju na razvoj energetike i poljoprivrede jer to može da bude...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare