Jedno osjećanje pokazuje da u vezi imate ozbiljan problem

Nakon skoro četiri decenije istraživanja, jedan od poznatih bračnih terapeuta, dr Džon Gotman, uočio je jasan obrazac među parovima koji nisu ostali zajedno.

Gotman je autor knjige „Sedam principa da brak uspije“, a istraživao je šta ljude razdvaja, kao i kako se to može popraviti.

Postoji jedan uočljiv obrazac ponašanja koji predviđa razvod. To je prezir. Da, to je prevrtanje očima i osećanje prezira uz negativne misli. Međutim, čak i ako osjetite prezir , to ne znači da odmah treba da se razvedete. Stručnjaci sa Gotman Instituta, na čelu sa dr Majkom Meknutlijem, objašnjavaju šta svaki par treba da zna, uključujući i zašto je prezir toliko štetan za vezu, kako da ga uočite (kod sebe ili partnera) i ono što je najvažnije – kako da ga zaustavite.

Normalno je da se iznerviramo zbog ponašanja našeg partnera ili da se ne slažemo sa njim, ali kada dopustimo sebi da dođemo do prezira ili gađenja prema njoj ili njemu, to je nezdravo. Ključ je u tome kako se nosimo sa problemima, da li sa ljubaznošću ili prezirom. „Partneri koji su blizu razvoda imaju sljedeće tendencije: postaju ljuti i koriste negativne obrasce komunikacije, kao što su kriticizam, prezir, durenje i optuživanje,“ kaže Meknulti.

Psiholozi nazivaju ovo stanje „difuzno fiziološko uzbuđenje“ ili „poplava osjećanja“ kada jedan od partnera (ili oba) oslobađa hormone koji ubrzavaju rad srca, mišići postaju napeti, stomak nam se „prevrće“ i znojimo se. Zvuči poznato?

Ako ste ikad iskusili „vruće“ svađe u kojima su vaš glas i krvni pritisak povišeni, znate da ovakvo mentalno stanje ne vodi do civilizovanog razgovora. „U ovom stanju, partneri ne mogu da primaju nove informacije i gube osjećaj za humor i kreativnost,“ objašanjava psiholog Meknulti. Drugim riječima bilo bi bolje da pričate kasnije, kada se oboje smirite.

Iako ste vaš partner i vi imali svađe i rasprave, to ne znači da idete ka katastrofi. „Veze se češće raskidaju zbog zahlađenih odnosa nego zbog vatre,“ rekao je Meknulti.

Html code here! Replace this with any non empty raw html code and that's it.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U SAD-u otkriven veliki narko-tunel iz Meksika

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega sadrži šine, ventilacione sisteme, struju i potporne zidove, tvrde zvaničnici.

(Video)Kad Draginja zaigra šotu

Pored radnih susreta sa iseljenicima bilo je vremena i za veselje i druženje uz muziku, pa je...

KOPOLA SNIMA SVOJ NAJVEĆI FILM IKADA: Želim da “Megalopolis”...

Kultni reditelj Frensis Ford Kopola koji je konačno ove godine dobio svoju zvijezdu na Bulevaru slavnih sprema...

Vlada u duginim bojama povodom Međunarodnog dana borbe protiv...

“Povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije, zgrada Vlade Crne Gore osvijetljena...

DANU: Krajnji je trenutak da narod Crne Gore prepozna...

Stav Predsjedništva DANU prenosimo integralno: Hoćemo li se i dalje praviti da ne vidimo...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare