Izvor:mondo.rs

FOTO: Koliko je visok Vladimir Putin?

Oči čitavog svijeta uprte su u Vladimira Putina, i planeta nikako da se zasiti podataka o njemu.

Ruski predsjednik je u fokusu godinama, ali posebno tokom protekla tri mjeseca koliko traje rat u Ukrajini. Kritičari Putinu pripisuju komplekse, pa čak i bolesti, i često ćete čuti da se uz njegovo ime pominje “sindrom Napoleona”. Drugim riječima, tvrde da je Vladimir Putin zbog visine dobio komplekse i da je nizak, a šta je istina?

Četiri dana nakon početka rata u Ukrajini, britanski zvaničnik je kazao da Putin pati od “sindroma niskih muškaraca”. Član Parlamenta, Džulijan Luis rekao je to u govoru a republički senator SAD Mit Romni nazvao je Putina “malim, zlim čovjekom”.

Koliko je visok Vladimir Putin? Visina ruskog predsjednika iznosi tačno 170 centimetara, po dostupnim podacima. To ga stavlja u kategoriju prosječno visokih muškaraca na globalnom nivou, jer je uopšteni prosjek visine za muškarce 171,27 centimetara.

G8 and EU leaders (L-R) Germany’s Chancellor Angela Merkel, Russia’s President Vladimir Putin, Britain’s Prime Minister David Cameron, US President Barack Obama and France’s President Francois Hollande stand on the podium for the family photograph on the second day of the G8 summit at the Lough Erne resort near Enniskillen in Northern Ireland on June 18, 2013. Russia and the US agreed at the G8 summit to push for Syria peace talks, but Presidents Vladimir Putin and Barack Obama made clear their deep differences over the conflict. AFP PHOTO / BEN STANSALL

Decenijama unazad, imidž ruskog predsjednika izgrađen je na utisku mačo, nepobjedivog i neustrašivog muškarca. Ali njegovi kritičari zajedljivo koriste svaku priliku da ga “prozovu” i tvrde da ekstremnim sportovima i drugim prilikama da pokaže snagu i hrabrost liječi komplekse jer je nizak.

Putin na paradi u Moskvi Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Niko mu nikada neće osporiti vještine kao što su džudo, pucanje, pecanje i drugi sportovi, ali ga niko nikada neće pozvati ni da igra košarku za rusku reprezentaciju“, ocijenio je novinar “Tajmsa” Majkl Dikon. Pogledajte Putinove sportske fotografije!

Voditelj hit emisija “Top Gear” i “Grand tour”, Džeremi Klarkson, svojevremeno je prozvao Putina rekavši da je pravi razlog njegovih postupaka taj što “nije baš visok čovjek”.

Napoleon nije bio baš visok, kao ni Hitler, kao ni Musolini… To ih izjeda iznutra i zbog toga povlače nepredviđene postupke. Putinu nije lako jer je svakodnevno u kontaktu s ljudima koji su barem šest centimetara viši od njega“, tvrdio je voditelj.

Postoje čak i istraživanja, sprovedena u Americi, koja idu u prilog tome da ljudi više vjeruju visokim muškarcima i da zbog toga biraju da povjerenje poklone visokim političarima. Tokom godina, predsjednici SAD-a postajali su sve viši u odnosu na prosječnog Amerikanca, a istraživanja kažu da se visoki muškarci smatraju sposobnijim, zdravijim, inteligentnijim i da njihova pojava “nosi” više autoriteta.

Stoga, Putinu pripisuju Napoleonov kompleks, agresivno ili dominantno ponašanje osobe izazvano željom da se dokaže stavom, jer smatra da fizički ne imponuje drugima. I često podvlače kako je, recimo, Sergej Lavrov “daleko iznad njega” jer je visok čak 188 centimetara. Ali visina nema veze s tim, jer je Putin prosječno visok za muškarca iz Evrope.

“Nije baš mudro uvlačiti Putinovu visinu u ovu priču. Na koji je ona način uopšte bitna? Ako je podvlačimo, podstičemo diskriminaciju i predrasude protiv ljudi. Primijetiću i da je Volodimir Zelenski otprilike iste visine, a svijet ga ne doživljava kao Putina”, piše Džo Hamfriz, novinar “Ajriš tajmsa”.

“Dok Putin bez majice jaše konja, pobjeđuje u džudo borbama i mečevima hokeja, Zelenski koji je jednake visine pokazao je da centimetri nisu bitni. Važni su ljudski i moralni kvaliteti”, dodao je on.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović: Neću raspustiti parlament, neustavno ponovo razmatrati predloženog mandatara

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike Đukanović je rekao da će nastaviti sa...

Zirojević o hapšenju Miloševića: Sad je jasno što mu...

"Dobra vijest za sve trafike, akumulatore i bicikla u Crnoj Gori! Sad je...

Da li je Daka Davidović napustio CG? Ko je...

Nezvanične su i informacije da se Davidović više ne nalazi u Crnoj Gori...

Mugoša: Abazović će možda morati da podnese ostavku, a...

''Taman kad je smijenjeni premijer poželio da rekonstruiše smijenjenu Vladu, i to u...

Vjerio se Aleksa Bečić

Vijest o vjeridbi bivši predsjednik Skupštine Crne Gore podijelio je na svojoj zvaničnoj Facebook stranici.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare