Izvor:Pink.rs

Naučnici objasnili zašto je ženama uvijek hladnije nego muškarcima

Nisu žene umislile da se smrzavaju dok je njihovim muškim kolegama vruće. Naučnici otkrili da ostoje naučni razlozi zbog kojih je ženama uvijek hladnije.

1. Žene imaju višu tjelesnu temperaturu od muškaraca – Istraživanje urađeno na Univerzitetu  u Merilendu i objavljeno u JAMA Network utvrdilo je da, iako tjelesna temperatura varira od osobe do osobe i iz dana u dan, tjelesna temperatura žena je stalno viša od temperature muškaraca.

Bilo logično zaključiti kako je upravo zato ženama uvijek toplije, ali začudo to nije tako. Kad se tijelo navikne na toplo, hladniji vazduh se čini još hladnijim.

2. Problem je ozbiljniji uz hormonsku kontracepciju – Žene koje koriste hormonsku kontracepciju imaju još višu tjelesnu temperaturu. Hormoni utiču na tjelesnu temperaturu i blago je povećavaju, mada to ne mora da se i primijeti.

3. Žene imaju hladnije ekstremitete od muškaraca – Sigurno ste već primijetili da su mnogim ženama dlanovi i stopala često naročito hladni. To je potvrdila i studija objavljena u američkom medicinskom časopisu The Lancet, čiji rezultati pokazuju da su ženske ruke i noge hladnije od muških i to za nekoliko stepeni.

A ako osećate hladnoću ekstremiteta, male su šanse da će vam ostatku tijela biti toplo.

4. Žene imaju sporiji metabolizam od muškaraca – Prema članku objavljenom u časopisu Journal of Applied Physiology, metabolička stopa muškaraca je za oko 23 posto veća nego metabolička stopa žena. Brzina kojom sagorijevate hranu utiče i na proces zagrijavanja tijela, pa je upravo sporiji metabolizam i razlog zašto su ženska tijela hladnija od muških, prenose mediji.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

KATAR: Hrvati sanjaju četvrtfinale, Brazil sa Nejmarom napada J....

Dobre vijesti za Brazil pred večerašnji duel sa J. Korejom. Nerjmar će biti na raspolaganju selektoru Titeu,...

KOSTIĆ: Partijski „vojnici“ upravljaju državnim preduzećima

Iako su stranke pobjednice posljednjih parlamentarnih izbora godinama kritikovale izbor partijskih kadrova stare vlasti predvođene DPS-om u...

BEŠIĆ: “Pozorište u kući” je najbolja alegorija, partije funkcionišu...

Konfuzija - tako bi se u najkraćem mogla opisati politička pozornica u Crnoj Gori. U Vladi više...

Pronađena djevojčica Anja Milić

Anja živi u Danilovgradu. a njen nestanak bio je prijavljen policiji. Prije nego je...

DEMOKRATE I DF: Partijskim zapošljavanjem i lošim poslovnim odlukama...

Zbog loših poslovnih bilansa CEDIS-a, Odbor direktora EPCG saopštio je prošle nedjelje da će u naredne dvije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare