Izvor:Klix ba

Neobične činjenice o ljudskom tijelu: Vaš znoj zapravo nema miris, a prsti nemaju mišiće

Ljudsko tijelo je fenomen koje ima više od 50 milijardi stanica. Najbolji primjer je srce, koje kuca oko 100 hiljada puta dnevno i ispumpa oko pet litara krvi u jednoj minuti.

Ovo su još neke činjenice o tijelu koje bi vas mogle iznenaditi.

Vaš znoj nema miris

Znoj koji tijelo proizvodi zapravo ne smrdi. Neugodan miris nastaje u interakciji znoja s bakterijama koje se nalaze na našoj koži što je sasvim normalna pojava.

Nemate mišiće u prstima

Iako prste koristimo aktivno tokom cijelog dana, oni zapravo nemaju mišiće. Svaki pokret kojeg napravite prstima je zbog tetiva i kostiju. Naravno, ove pokrete ne možemo u potpunosti pripisati tetivama i kostima. U pokretima prstiju pomažu mišići koji se nalaze u našim dlanovima.

Bebe nemaju čašice koljena

Čovjek bi pomislio da su naše čašice koljena neophodan dio ljudskog tijela. No to nije slučaj, jer bebe nisu rođene s njima. Umjesto toga, njihova se hrskavica postupno pretvara u kost, jer okoštavanje počinje u dobi od dvije do šest godina i ne završava u potpunosti do mlade odrasle dobi.

Ljudske kosti su jače od čelika

Iako mnogi od nas u nekom trenutku života dožive slomljenu kost, činjenica je da je kost nevjerovatno čvrsta materija. Toliko jake, zapravo, da su jače od čelika. Kosti imaju veću toleranciju na pritisak i nosivost nego čelična šipka iste širine. Najjača kost u tijelu je butna kost, koja može izdržati 30 puta veću tjelesnu težinu prosječne osobe.

Želučana kiselina rastvara britvice

Vjerovatno ne biste trebali gutati ove stvari, ali mogli biste se iznenaditi kada saznate da bi vaš želudac mogao rastvoriti britvice. Tokom 24 sata želučana kiselina smanji britvice na 63 posto njihove izvorne težine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vjerovali ili ne, ovo je odgovor kako namjeravaju da...

Filip Radulović u videu koji je objavio Vuković ništa nije objasnio, već je samo ponovio da ovaj...

U Prčnju otvoren Hyatt Regency Kotor Bay Resort

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na svečanom otvaranju hotela "Hyatt regency Kotor bay resort" u Prčanju rekao...

Zemljotres u blizini Šušnja

“Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.7 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od...

Mašković: Demokrate i URA ukrasile Podgoricu predizbornim plakatima, zelenim...

Kako je naveo, iako bi se očekivalo da političke partije, posebno one koje se predstavljaju kao zeleni...

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osporava sposobnost Mađarske da...

Neobavezujuću rezoluciju, za koju su glasala 442 evroposlanika, dok su protiv bila 144, podržalo je pet političkih...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare