Izvor:Stil.rs

ONA JE NAJPAMETNIJA ŽENA NA SVIJETU: Inteligencijom je nadmašila sve, a fakultet je odmah napustila

Merilin vos Savant(77) je najinteligentnija žena na svijetu, dok je njen koeficijent inteligencije 186. Još kao dijete pokazala je natprosječnu inteligenciju, dok je sa samo 10 godina riješila Stanford-Binet test, uključujući set pitanja koji mjere kognitivne sposobnosti kroz pet faktora. Drugi je bio Mega test, dizajniran kako bi mjerio IQ iznad 145.

Rođena je 1946. godine u jednoj skromnoj porodici, a njeno prezime je posebno interesantno budući da nosi značenje “učena, znalac”, što bi značilo da se sudbina poigrala sa njom.

Merilin vos Savant
Merilin vos Savantfoto: Printscreen Youtube / Don Giller

U školi se posebno isticala u prirodnim naukama kao što je matematika, a kada je maestralno odradila test sa 10 godina, svi su bili zapanjeni njenim rezultatom, a imala je čak 228 bodova. Tada je procjenjeno da je minimum godina za znanje koje je ona pokazala u nivou 22 – godišnjaka.

Nakon trideset godina ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba s najvećim IQ na svijetu, i to mjesto čvrsto držala sve dok ta kategorija nije ukinuta 1990. godine.

Uprkos tome što je po inteligenciji bila daleko od drugih, njeno obrazovanje nije se razlikovalo od druge djece, dok roditelji nisu pridavala veliki značaj rezultatima koje je postigla.

Upisala je psihologiju, ali je nakon dvije godine odustala od fakulteta. Bila je kolumnista i autor nekoliko knjiga. 1987. godine se udala za naučnika, istraživača i preduzetnika, Roberta Jarvika. Njen suprug je poznat po ulozi u razvoju vještačkog srca Jarvik-7.

Merilin vos Savant
Merilin vos Savantfoto: Printscreen/youtube/ Sandeep Desai

Konstantno je bila podvrgavana raznim testovima inteligencije, dok mnogi nisu mogli da povjeruju da je jedna žena može biti toliko bistra.

“IQ je samo sposobnost i alatka kojom koristimo inteligenciju. Nisam digitron, već obično ljudsko biće”, govorila je Merilin.

Poznato je da najinteligentniji ljudi nisu završili fakultete, dok mnogi vjeruju da zbog visokog koeficijenta inteligencije nisu mogli da se uklope u šablon, te da im treba poseban pristup kada je obrazovanje u pitanju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Đukanović: Skandiranje fudbalskih navijača potvrda ozbiljne devastacije našeg društva

“Odsustvo promptne osude i reakcije najvažnijih državnih adresa je poseban razlog za dodatnu zabrinutost”, ocjenjuje Đukanović.

NAJVEĆI BONUS NA INTERNETU: Otvori nalog OVDJE i odmah...

Ako još uvijek niste otvorili nalog na nekoj od online platformi gdje možete odigrati tiket ili se...

Abdić: Sramno skandiranje u Podgorici posljedica ambijenta koji je...

“Kao ljekar i humanista, ali iznad svega kao staropodgoričanin koji dobro pamti i najteža vremena u našem...

Petrović: Na povike “Nož, žica, Podgorica” zvaničnici nedopustivo ćute

“Ako ćute na ovakve prijeteće poruke, šovinističkog i klerofašitičkog sadržaja navedena gospoda i svi koji uz njih...

Vuković: Navijači uzgajani u svjetonazorima Marka Kovačevića brukaju klub,...

Vuković ukazuje da je FK Sutjeska dobio naziv u čast fudbalera poginulih u bici na Sutjesci.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare