Pet pitanja koja ne bi trebalo postavljati ženama u tridesetim

Kada napunimo famoznih 30, odjednom iz mladalačkih dana zagazimo u neke ozbiljnije u kojima treba da se poslože životni prioriteti, u kojima je krajnje vrijeme za osnivanje porodice, u kojima karijera mora da cvjeta, a pritom još treba da održavamo i mladalački izgled. Ali je li to zaista tako ili nam ta očekivanja nameće društvo?

Trenutak u kom shvatite da više nećete ispisivati cifru 2 uz svoje ime te da ćete u raznim prijavama i anketama morati da zaokružite kućicu koja kaže „od 30 do 40“, nije jednostavan za gotovo nijednu ženu. Svaka od nas na svoj se način nosila s proslavom te brojke.

Dok su je neke s veseljem prihvatile, druge su se možda morale istinski potruditi da vežu taj pojam za svoj lik. Ali jednom kada prihvatimo da je starenje pustolovina života i kada shvatimo da baš svaka nova godina sa sobom nosi neprocjenjive trenutke, malo je toga što nas može pokolebati.

Ipak, nerijetko se nađu dežurni komentatori kojima nije problem da komentarišu tuđi život, život žene koja je zagazila u tridesete, a da pritom ne gledaju svoj. Svačiji život je samo njegova stvar i zato se tuđima ne bi trebalo baviti, a posebno ne bi trebalo postavljati ova pitanja.

1. A šta je s brakom?

Ako je žena koja je napunila trideset godina u dugoj vezi, neizostavno i najčešće pitanje na svim okupljanjima, posebno onim porodičnim, vezano je za stupanje u brak. Još je gore ako nije u vezi. Takva pitanja i zadiranje u tuđu intimu u sekundi može da uništi dobro raspoloženje.

Svaka žena najbolje zna kako izgleda njena veza, ako je u njoj, i zašto je ili nije u braku te razmišlja li uopšte o tome. Osim toga, nije li bolje biti siguran u svoju odluku i ne žuriti u to samo zato što nam nametnute društvene „norme“ tako kažu? Brak nije nešto što treba olako shvatiti. Iziskuje mnogo ljubavi, uzajamnog povjerenja, kompromisa i čvrstog prijateljstva kao temelja svega.

2. Planiraš li ti da rađaš?

Ženina materica samo je njena stvar. Tačka.

Svaka žena, bez obzira na godine, sama odlučuje o tome hoće li imati djecu. Iako nema sumnje u to da se osjeća pritisak roditelja, rodbine, pa čak i prijateljica koje imaju djecu, žena ne bi trebalo da donese odluku o majčinstvu samo zbog guranja znatiželjnih noseva.

Osim toga, postoji i druga strana priče. Koliko li je samo žena u tridesetima koje bi svim srcem željele da budu majke, a nemaju partnera s kojim bi to ostvarile ili se pak bore s neplodnošću? Koliko samo žena zaspi u suzama zbog nedavnog spontanog pobačaja? Nemojte im postavljati ovo pitanje. Nikada.

3. Zar još nemaš stalni posao?

U proteklih nekoliko godina svijet je protresla recesija. To su posebno osjetili mladi koji su ovih mjeseci napunili trideset godina. U vrijeme njihovog upisa studija recesija je bila na vrhuncu, a nastavila se i kada su diplomirali, iako u blažem obliku.

Iako često čujemo informacije o tome kako nema radnika, a ima pregršt radnih mjesta, prećutkuje se podatak da je uglavnom riječ o mjestima u turizmu, trgovini i ostalim uslužnim djelatnostima. Mnoge od plata za ta radna mjesta nisu dovoljne za pokrivanje osnovnih životnih troškova, pogotovo ako ste podstanar.

Zato mnogi mladi traže svoje mjesto pod suncem, kombinuju i honorarne poslove, traže poslodavce koji im život neće pretvoriti u pakao i zbog kojih neće biti na ljekovima.

Ako žena u 30. nema siguran posao i korporacijsku karijeru, to ne znači da je manje vrijedna i da ne radi. Štaviše, upravo takve koje moraju da skrpe kraj s krajem obično rade mnogo više. Čast izuzecima.

4. Kada ćeš uzeti stambeni kredit?

Usko vezano za karijeru jeste i stambeno pitanje Ne treba biti stručnjak da bismo zaključili kako su nestalna i premala primanja glavni razlog neriješenog stambenog pitanja, ali to svejedno ne sprječava „dobronamjerna“ pitanja i savjete.

Ništa drugačije nije ni ako se osoba otisne u podstanarstvo. Nerijetko čujemo da je bolje uzeti kredit nego plaćati podstanarstvo. To je svakako tačno, ali za dobijanje kredita moraju se ispuniti određeni uslovi koje nema svaka osoba koja je napunila 30 godina. Nečiji bankovni račun i krediti zaista se tiču samo njega. Pitanja o tome zašto je neko još podstanar ili živi s roditeljima jednako su neumjesna kao i ona o braku i djetetu.

5. Zar ne misliš da je vrijeme da počneš da se oblačiš i ponašaš u skladu s godinama?

Ooo, da! Evo ih. Zašto još nosiš ‘starke’? Zar ti dolikuje nošenje iscijepanih fearmerica? Hm, nije li ti ta suknja malo prekratka? Crop-top na tebi?

Bilo da dolaze od sopstvene majke, prijateljice ili komšinice koja uvijek želi da zna malo više, pitanja o stilu odijevanja vrlo su često upućena ženama u tridesetima. Nema nikakve sumnje u to da se treba oblačiti u skladu sa situacijom pa nećemo izvući istu garderobu kada idemo na poslovni sastanak, na ručak s prijateljicom ili u posjetu budućoj svekrvi.

Ali svaka žena najbolje zna u čemu se osjeća ugodno i godine s time nemaju nikakve veze. Ako je njoj udobno i oblači se primjereno situaciji, to je samo njena stvar. Osim toga, šta zapravo znači “ponašati se u skladu s godinama”? Postoji li neki priručnik o tome?

Iako se nijedna žena koja je napunila 30 godina ne bi smjela opterećivati niti jednom od navedenih stavki, pritisak okoline često čini svoje. Zato je uvijek bolje gledati svoj život, raditi na svojem razvoju, svojim potencijalima i snovima, a ne se baviti tuđima, piše Zadovoljna.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare