Porodica tražila izgubljenu minđušu u dvorištu, upalili detektor za metal i otkrili pravo vikinško blago

Norveška porodica bacila se u potragu za izgubljenom zlatnom minđušom u svom dvorištu na ostrvu Jomfruland kada su otkrili nešto mnogo vrjednije od nakita: vikinške predmete stare više od 1.000 godina, piše Arkeonews.

Porodica Asvik tragala je za minđušom, ali čim su upalili detektor za metal pronašli su kopču za kaiš i još jedan predmet, navelo je odjeljenje za kulturno nasljeđe Okružnog savjeta Vestfolda i Telemarka na Fejsbuku.

“Na Jomfrulandu je dugo bilo naselja, ali do sada su dokazi bili da je bilo naseljeno u srednjem vijeku, a o naseljima u vikinškom dobu postojale su samo pretpostavke. Porodica Asvik ove nedjelje je tragala za minđušom u svom dvorištu i čim su uključili detektor metala, otkrili su nešto, ali ne nakit koji su izgubili.

Otkriće je bilo iz vikinškog doba. Veoma dobro očuvana kopča za kaiš u obliku činije i još jedan predmet koji se poklapaju po starosti i stilu. Mislimo da je riječ o ženskom grobu očuvanom u bašti porodične kuće. Verujemo da je ona sahranjena tu u 8. vijeku. Čestitamo porodici koja je otkrila prvi predmet iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ne samo to, oni su uradili sve kako treba i odmah su nas kontaktirali – navodi se u objavi.

Jomfruland je malo ostrvo na južnoj obali Norveške. Otkriće je značajno za istoriju regiona jer se vjerovalo da je bilo naseljeno u vikinško doba, ali naučnici do sada nisu bili u stanju da to potvrde.

Arheološkinja Vibeke Lija, koja radi u administraciji okruga Vestfold i Telemar, proučila je predmete i rekla da je riječ o izvanrednom otkriću i da su 1.200 godina stari predmeti u dobrom stanju.

“Ovo je, koliko ja znam, prvo nalazište iz vikinškog doba na Jomfrulandu. Ovo je veoma uzbudljivo otkriće. Vjerovatno ima još predmeta pod zemljom, samo treba pažljivo tražiti. Riječ je o grobu i on je vjerovatno zaštićen. Pokušaćwmo da otkrijemo sve što možemo na drugi način – rekla je ona.

U septembru je i još jedan amater sa detektorom za metal, Erlend Bor, otkrio pravo arheološko blago – 9 zlatnih medaljona, 3 prstena i 10 zlatnih perli iz 6. vijeka. To je jedno od, kako su rekli arheolozi, otkrića vijeka u Norveškoj.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare