Selo koje je priroda “progutala”: Godine 2002. zvanično postalo nenaseljeno

Napušteno selo Houtouwan na kineskom ostrvu Shengshan, koji je dio arhipelaga Shengsi, postalo je internet senzacija i neobično mjesto za putovanje.

Ovo selo izgleda kao da je iz neke bajke jer ga je doslovno “progutala” priroda. Nekada je Houtouwan bio prosperitetno ribarsko selo, osamdesetih je u njemu živjelo oko 3.000 stanovnika, ali s obzirom na veliku udaljenost i težak pristup, stanovnici su počeli da se iseljavaju devedesetih godina prošlog vijeka.

Godine 2002. je selo zvanično postalo nenaseljeno, a nakon nekoliko decenija su biljke puzavice prekrile kuće okrenute prema okeanu, prenosi portal Nezavisne novine.

Neke od njih su i dalje opremljene namještajem.

Ovo selo je steklo slavu među Kinezima 2015. godine nakon što su se na internetu pojavile fantastične fotografije.

Umjesto da budu srećni zbog nove popularnosti, zvaničnici pomenutog arhipelaga su se zabrinuli zbog uticaja velikog broja turista.

– Naše telefonske linije su bile prezazete, sve više turista je željelo da dođe u Houteowan. Međutim, ovo selo nema uslove da se otvori za turiste. Stoga molimo posjetioce da očuvaju njegov mir – glasila je zvanična izjava vlasti u to vrijeme.

Međutim, sada je selo spremno za turizam. Nakon dvije godine napravljen je plan da se popularnost zelenog sela iskoristi. Platforma za posmatranje sela je otvorena 2017. godine, a karta košta 3 dolara. Posjetioci mogu da prošetaju brdovitim selom po cijeni od 8 dolara, a na napuštenim kućama su postavljana upozorenja na moguće urušavanje, prenosi b92.

Popularnost sela Houtouwan je značajno unaprijedila turizam ostrva Shengshan, jer sada stižu brojni turisti koji se zadržavaju na ostrvu, a ne samo unutar sela.

Prošle godine je selo posjetilo 90.000 turista, a to je donijelo prihod od 470.000 dolara za ostrvo.

Arhipelag Shengsi udaljen je nešto više od 60 km od Šangaja, a otok Shengshan je poznat po morskoj hrani te posjeduje jednu od najvećih farmi ribe u Kini.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Komnenović: Trajektnu liniju da preuzmu Opštine Tivat i Herceg...

Nakon što je aktuelizovana priča o stavljanju van snage zaključak Vlade iz 2019. kojim je “Pomorskom saobraćaju”...

Nikolić: Evropa sad da pokaže principijelnost i ne formira...

“Pa ipak, da podsjetimo na određene činjenice. Zahvaljujući glasovima birača Demokratskog fronta Spajić i Milatović su uopšte...

Letovi sa tivatskog preusmjereni na podgorički aerodrom zbog jakog...

U pitanju su četiri leta, tri za Beograd i jedan za Istanbul. Takođe i...

Nikolić: Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih...

“Raduje interesovanje američkih kongresmena za dinamiku unutrašnjih političkih procesa, posebno u kontekstu rasprostranjenog ruskog uticaja u regionu...

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare