Smatraju ga jednim od najopasnijih na svijetu: Da li bi ste se provozali ovim putem?

Ova ruta se smatra jednom od najopasnijih na svijetu i nalazi se na preko 3.000 metara nadmorske visine.

Zateknete li se u Gruziji, vjerovatno će vam kad-tad neko preporučiti da posjetite regiju Tušeti. Smještena na istoku zemlje, na sjevernim obroncima Kavkaz, ova regija je poznata po predivnim tradicionalnim selima kao što je Dartlo. Izgrađen od tamnog kamena i drveta, savršen je kontrast među okolnim zelenim brdima.

Stanovnici su simpatični i gostoljubivi stočari koji će vas rado ponuditi domaćim sirom, a poznati su i njihovi kvalitetni proizvodi od vune koji su nekada davno pronalazili svoj put ka Evropi i Rusiji. Cijelo područje je zaštićeno kao nacionalni park u kom vladaju priroda i običaji predaka iz doba kada tehnologije nije bilo ni na vidiku.

Tušeti se ionako smatra nepristupačnom regijom, a Gruzijci su na glasu kao “laki” za volanom. Ali put koji vodi do Tušetija ima najgoru reputaciju, smatra se jednim od najopasnijih na svijetu. Nimalo ne pomaže ni prizor nadgrobnih spomenika postavljenih na pojedina mjesta uz cestu.

Makadamski put nalazi se na nadmorskoj visini od oko 3.000 metara, a dugačak je oko 84 kilometra. Zahtijeva terensko vozilo i vozača otpornog na oštre krivine i prizore od kojih se vrti u glavi. Bilo bi poželjno da ima čvrste živce i može dobro da se koncentriše na put ispred sebe barem četiri sata, a putovanje može potrajati i 12 sati.

Naravno, mnogi radije prepuste taj posao lokalnom vozaču. Jedan od njih upozorava: “Ovdje morate biti jako pažljivi i koncentrisani. Planine ne vole glupost”.

Sada, kad su neki možda odustali od te ideje, podsjećamo da oni koji su se odvažili na ovu avanturu poručuju: isplatila se svaka sekunda putovanja koje može potrajati i cijeli dan.

Na najvišoj tački puta, nalazi se i besplatan Wi-Fi za putnike. Tako se možete povezati sa “onima dole”, ali i pohvaliti podvigom.

Zbog svega navedenog, ali i nemilosrdne planinske klime cijelo područje dostupno je uglavnom samo pet mjeseci tokom godine. Ovo znači da nema gužve, iako broj turista iz godine u godinu raste.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare