Izvor:b92

Šta se dešava u našem organizmu kada prestanemo da pijemo kafu

Kafa je glavni izvor kofeina koji ljudi konzumiraju i bez obzira na to da li ćete iznenada prestati da pijete kafu ili ćete samo pokušati da smanjite unos, prestanak konzumiranja kafe i drugih napitaka koji sadrže kofein može imati kratkotrajne ili dugoročne efekte na vaše tijelo.

Šta se zapravo u našem organizmu dešava kada prestanemo da konzumiramo kofein?

U zavisnosti od težine vaše navike konzumiranja kafe, odnosno kofeina, mogli biste početi da doživljavate intenzivne simptome odvikavanja. Vjerovatno je najbolje da se polako odviknete od kafe i drugih bezalkoholnih pića sa kofeinom – posebno ako ih trenutno konzumirate nekoliko dnevno – pošto i oni koji piju samo jednu šoljicu kafe dnevno mogu da dožive simptome odvikavanja takođe.

Iako neki od sljedećih neželjenih efekata mogu biti neprijatni, važno je napomenuti da će većina negativnih efekata trajati samo nekoliko dana. Postoji mnogo razloga zbog kojih biste mogli da razmislite o smanjenju unosa kofeina, uključujući njegove efekte na nivoe energije, san, varenje i druge aspekte vašeg života.

Glavobolje – često neželjeni gosti

Kofein ima dvostruki efekat na glavobolju. Ne samo da je njegova konzumacija povezana sa češćim glavoboljama, već i zaustavljanje unosa kofeina može izazvati glavobolju.

Ovu situaciju dodatno komplikuje činjenica da se kofein često koristi kao sredstvo za ublažavanje glavobolje.

Redovna konzumacija kafe može dovesti do sužavanja krvnih sudova, što dovodi do smanjenog protoka krvi. Kada prestanete da pijete kafu, krvni sudovi se šire do normalne veličine, što može privremeno da izazove glavobolju. Ako se suočavate sa glavoboljom zbog odvikavanja, izbjegavajte ljekove protiv bolova koji sadrže kofein.

Gubitak težine – neočekivani bonus

Bez obzira na to da li redovno konzumirate kafu, gazirane sokove – uključujući dijetu ili neka druga pića koja sadrže kofein kao što su energetska pića, zaustavljanje konzumiranja kofeina može dovesti do gubitka težine.

Dok obična kafa sadrži samo oko dvije kalorije po šoljici, aditivi poput mlijeka, šećera i sirupa za kafu mogu dodati ozbiljne kalorije. Ovo može dovesti do postepenog povećanja tjelesne težine tokom vremena.

Studija iz 2021. objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja povezala je konzumaciju dijetalnih gaziranih pića sa povećanom željom za slanom hranom kod gojaznih osoba, što bi moglo dovesti do neželjenog povećanja unosa kalorija. Međutim, zaustavljanje konzumiranja kofeina može pomoći u suprotnom smjeru i doprinijeti gubitku težine.

Varenje – moguća konstipacija

Kafa je poznata po tome što stimuliše probavni sistem, a zaustavljanje konzumacije kofeina može dovesti do manjih gastrointestinalnih nepravilnosti kao što je zatvor.

Kofein može da stupi u interakciju sa mikroorganizmima koji naseljavaju naša crijeva, što podržava varenje. Dakle, zaustavljanje konzumacije kofeina može izazvati manje problema u toaletu.

Na sreću, redovna konzumacija vode i ishrana bogata vlaknima, uključujući voće, povrće, orašaste plodove i cijela zrna žitarice, mogu pomoći u održavanju normalnog varenja.

Opšte blagostanje – više opuštanja i bolji san

Isključivanje kofeina može pomoći u smanjenju nivoa stresa. Kofein je poznat po tome što izaziva stres i anksioznost, a izbacivanje kofeina iz vaše ishrane može vam pomoći da se osjećate smirenije i da budete manje pod stresom.

Takođe, možete očekivati poboljšanje kvaliteta sna. Kofein ima direktan uticaj na naš ciklus spavanja i buđenja, a ovi efekti mogu trajati satima. Izbjegavanje kofeina u potpunosti smanjuje rizik od poremećaja sna i pomaže tijelu da prirodno prepozna kada je vrijeme za odmor.

Povećan osjećaj pospanosti i letargije

Smanjenje energije takođe može biti reakcija na prestanak konzumiranja kofeina, barem tokom prvih nekoliko dana. Simptomi odvikavanja od kofeina mogu uključivati smanjenu budnost, osjećaj pospanosti i mentalnu maglu.

Zbog toga, priprema prije potpunog prestanka može biti korisna za smanjenje šanse za pojavu ovih neprijatnih neželjenih efekata. Postepeno smanjenje unosa kofeina može pomoći vašem tijelu da se prilagodi na manje stimulansa.

Zubi bez fleka

Jedna od prednosti prestanka konzumiranja kofeina je da se oprostite od mrlja koje kafa i druga pića sa kofeinom mogu ostaviti na vašim zubima. Američka stomatološka asocijacija smatra da su kafa i napici sa kofeinom neke od najštetnijih namirnica za zube jer mogu da nagrizu zubnu gleđ.

U zaključku, odvikavanje od kofeina može imati niz različitih efekata na vaše tijelo, uključujući glavobolje, gubitak težine, promjene u varenju, smanjenje stresa, bolji san, povremeni osjećaj pospanosti, zdraviji, a samim tim i ljepši osmeh.

Važno je napomenuti da će ovi efekti varirati u zavisnosti od vaših individualnih navika i vašeg tijela. Bez obzira na razloge za smanjenje unosa kofeina, postupno smanjivanje može pomoći da se neželjene nuspojave svedu na minimum, omogućujući vam postupno prilagođavanje na novi, zdraviji stil života, bez kofeina.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare