Izvor:Elle rs

VRIJEME JE ZA PLANIRANJE ADVENT PUTOVANJA: Posjetite neke od božićnih sajmova sa naše liste za ovu prazničnu sezonu

Praznični duh se polako ušunjao u grad, a to znači i da je vrijeme da rezervišemo datum u kalendaru za praznično putovanje i posjetu evropskim adventima.

Advent je mnogima omiljeno doba godine. Kako je do Božića ostalo manje od mjesec ipo dana, krajnje je vrijeme da pronađete svoju idiličnu destinaciju gdje ćete uživati u atmosferi hiljada lampica, bogatih božićnih ukrasa, radosti i proslave najradosnijeg dijela godine. Iako je u ovo doba godine najlepše biti kod kuće, nekako u to vrijeme uživamo u posjeti neke strane adventske destinacije.

Neki adventski sajmovi su poznatiji od drugih, a u nastavku su navedeni oni koje bismo željeli da posjetimo ove zime. Neki su nam manje-više blizu i do njih možete doći automobilom, dok je za druge možda potrebna avionska karta. Za koju god od ovih hit adventskih destinacija se odlučite, ne možete pogriješiti.

Halštat, Austrija

Austrija je poznata kao zemlja prelijepih adventskih sajmova, a pored najpoznatijeg u Beču, prilično je poznat i onaj u romantičnom selu Halštat. Halštat je mjesto na jezeru u Alpima, a istorijsko jezgro tog divnog grada odavno je stavljeno na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine. Uličice tog mjesta zimi ožive od bogate božićne dekoracije, a adventski sajam prostire se po cijelom gradu. Osim toga, jezero može da se zamrzne tako da se ceo Halštat pretvori u ledeni grad iz bajke. U Evropi je veoma malo takvih romantičnih mjesta.

Beč, Austrija

Definitivno najpoznatiji adventski sajam je u glavnom gradu Austrije. Carski Beč je lijep u svako doba godine, a zimi odiše posebnim šarmom. Tamo se nalazi omiljena zimska destinacija ljubitelja božićnih sajmova, a ova bečka je posebna po tome što se nalazi u srcu brojnih palata, dvoraca i raskošno ukrašenih ulica nekadašnjeg habzburškog grada. Istorijski centar Beča tako svakog decembra sija posebnim sjajem, a miris kobasica, toplog čaja i kuvanog vina sa karanfilićem opijaju ulice i pozivaju da zastanete na svakom ćošku i uživate u prazničnoj atmosferi.

Brisel, Belgija

Mnogi doživljavaju Brisel samo kao prijestonicu EU, ali ovaj grad je mnogo više od centra evropskih institucija. Naime, ispred velike, raskošne gradske kuće u samom centru Brisela, nalazi se divan božićni sajam, koji će se ove godine zvati “Zimska čuda”, a kako samo ime kaže, posjetiocima će ponuditi uživanje u raznim zimskim ‘čudima’. Na oko 250 sajamskih štandova moći ćete da probate božićne belgijske vafle, kupite ručno rađene kuglice ili probate najfinije čokolade koje su poznate širom svijeta. Biće održani i povremeni koncerti, a hiljade lampica će obasjati i najmanji kutak Brisela i pretvoriti ga u zimsku bajku.

Prag, Češka

Ovaj grad veoma popularna destinacija u svako doba godine, a ne samo za Božić. Međutim, zimi Prag odiše posebnom prazničnom atmosferom i poziva vas da uživate u veselim ulicama i sajamskoj ponudi hrane. Možete jesti tradicionalni trdelnik, slatku kiflicu punjenu slatkišima, piti domaće rakije i likere sa dodatkom začina, kao i uživati u malim vijugavim ulicama centra, koji je svake godine bogato ukrašen. Glavni trg u Pragu je posebno uređen, a najviše nam se dopada što se možete provozati na prelijepim zlatnim kočijama sa konjima, čiju vožnju prati svečana muzika.

London, Engleska

London je uvek magičan, a među velikim evropskim gradovima važi za prijestonicu najljepše evropske božićne pijace. Naime, u Londonu se stvar ne svodi na jednu veliku lokaciju sa brojnim kućicama, već se atmosfera proteže na razne četvrti, trgove, muzeje i parkove. Londonski Advent ove godine nosiće naziv “Zimska zemlja čuda” .

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Nastavak odlične saradnje Svjetske banke i CBCG

Žugić se zahvalio predstavniku Svjetske banke na kontinuiranoj podršci koju ova institucija pruža Centralnoj banci Crne Gore,...

Predsjedništvo SDP: Oduprijeti se strukturama koje stoje iza Milatovića,...

“Na predsjedničkim izborima biramo između kandidata u odnosu na koje imamo razlike, ali je politička realnost takva...

Dejan Knežević ostaje u Istražnom zatvoru narednih 30 dana

https://www.standard.co.me/hronika/dejanu-knezevicu-odredjen-istrazni-pritvor/ Knežević je prilikom saslušanja negirao sumnje SDT-a i odbio da iskoristi zakonsku...

Pripadnik kriminalnog klana koji je prije godinu dana priznao...

M portal neće objavljivati ime saslušane osobe, mada je ono često pominjano u medijima, zbog njegove bezbjednosti...

Neobične činjenice o ljudskom tijelu: Vaš znoj zapravo nema...

Ovo su još neke činjenice o tijelu koje bi vas mogle iznenaditi. Vaš znoj...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare