Izvor:Klix ba

Yo-yo dijete pomažu u izbjegavanju smrtonosnih bolesti

Yo-yo dijeta je bolja za vas nego da uopšte ne smršate, pokazuje studija.

Skidanje kilograma na intenzivnom režimu pomaže smanjiti šanse za srčane bolesti i dijabetesa tokom najmanje pet godina, čak i ako se ponovno počnete debljati.

“Ponovno dobijanje težine nakon odlaska na dijetu je uobičajeno, zbog čega mnogi ljekari vjeruju da to pokušaj mršanja čini besmislenim”, rekli su istraživači s Univerziteta Oxford.

No profesorica Susan Jebb rekla je da bi istraživanje “trebalo pružiti sigurnost da su programi mršanja učinkoviti”. To je zato što je nivo holesterola i krvnog pritiska dugoročno ostao niži nakon dijete u poređenju s onima koji na njoj nisu.

“Mnogi ljekari i pacijenti shvataju da gubitak težine često slijedi ponovno dobijanje na težini. Ovaj koncept je postao prepreka pružanju podrške ljudima da izgube težinu. Za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, mršanje je učinkovit način smanjenja rizika od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti”, ističe.

Otprilike četvrtina odraslih je gojazno, dok daljnjih 38 posto ima prekomjernu tjelesnu težinu, prema Anketi o zdravlju za Englesku 2021.

Međutim, prethodna istraživanja sugerišu da se do 95 posto osoba na dijeti odmah vratilo na težinu čim prestanu s planom obroka.

Najnovija studija, objavljena u Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, nastojala je utvrditi ima li to dugoročne učinke na njihovo zdravlje.

Naučnici su pregledali istraživanja iz 124 studije, koja su uključivala više od 50.000 pacijenata, kako bi vidjeli kako se njihov rizik od srčanih bolesti ili dijabetesa promijenio nakon gubitka težine.

Ljudi su izgubili do 4 kg (10 lb) dok su bili na dijeti tokom studija, vrativši u prosjeku do 0,32 kg (0,7 lb) u roku od godinu dana. Međutim, čak i oni koji nisu uspjeli dugoročno zadržati kilograme imali su manji rizik od oba stanja od onih koji nisu bili na programu mršavljenja.

Ova studija ima zanimljive implikacije na učinak povratka težine koji se može dogoditi nakon farmakoloških terapija.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vjerovali ili ne, ovo je odgovor kako namjeravaju da...

Filip Radulović u videu koji je objavio Vuković ništa nije objasnio, već je samo ponovio da ovaj...

U Prčnju otvoren Hyatt Regency Kotor Bay Resort

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović na svečanom otvaranju hotela "Hyatt regency Kotor bay resort" u Prčanju rekao...

Zemljotres u blizini Šušnja

“Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 2.7 jedinica Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od...

Mašković: Demokrate i URA ukrasile Podgoricu predizbornim plakatima, zelenim...

Kako je naveo, iako bi se očekivalo da političke partije, posebno one koje se predstavljaju kao zeleni...

Evropski parlament usvojio rezoluciju kojom osporava sposobnost Mađarske da...

Neobavezujuću rezoluciju, za koju su glasala 442 evroposlanika, dok su protiv bila 144, podržalo je pet političkih...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare