Zašto radimo stvari zbog kojih se osjećamo loše?

„Najbolji način da se oduprete iskušenju jeste predati se”, govorio je Oskar Vajld, i čini se da je bio u pravu. Prije ili kasnije prepustićemo se navici za koju znamo da nam ne donosi dobro. Bilo da je u pitanju odustajanje od dijete, neka čašica više, prekomjerno pušenje ili brza vožnja. Kada razmislimo, kao da su pojedini oblici ponašanja utkani u našu psihu. Jedno od objašnjenja je da loše navike ublažavaju nemir sa kojim ne umijemo da izađemo na kraj drugim putem. Osjećanja se mogu kretati od anksioznosti, i tuge do srama, a najveći problem je što uglavnom ne znamo kako da se nosimo sa njima. Tada na scenu stupa samodestrukcija, kao trenutno rješenje.

Prekidanje navike ili vraćanje na staro?

Samodestruktivni obrasci kojima pribjegavamo ne moraju nužno da znače odlazak u ekstrem. Zapravo, u tim trenucima se okrećemo poznatom, nečemu na šta smo navikli. Žestoko piće nakon obroka, cigareta nakon večere ili sladoled za užinu, samo su neke od malih radosti koje nam pružaju zadovoljstvo i utjehu, iako znamo da nisu najbolji izbor za nas. Sa druge strane, ponekad nam znači da bar nakratko osjetimo olakšanje. Psihološkinja i predavač Pegili Vuperman poručuje da čak i kada smo svjesni da nismo zadovoljni trenutnim životom, jedan izlazak i piće, ili parče torte mogu popraviti dan. Slično je i sa neobaveznim seksualnim odnosom, koji, ipak, ne rješava nezadovoljstvo na duže staze. Međutim, iako se nakon njega često osjećamo još gore, pružili smo sebi kratkotrajni užitak. Drugim riječima, uplovili smo u nešto znajući cijenu koju moramo da platimo…

Kojim osjećanjima težimo?

Ispunjenje za kojim tragamo razlikuje se od osobe do osobe. Često ne razmišljamo u pravcu postizanja zadovoljstva, već skretanju pažnje sa nečega što nas muči. Nerijetko, adrenalin postaje način da izađemo iz stanja apatije ili depresije i povežemo se sa svijetom. Postoje osobe koje idu u susret situacijama koje bude gađenje i sram, kako bi učvrstili uvjerenja koja imaju o sebi i lakše se nosili sa osjećanjima koja tinjaju negdje duboko. Primijetna je i pojava parova koji se svađaju kako bi se zbližili, što, posmatrano sa strane, može djelovati kontradiktorno, iako služi svrsi.

Foto: Unsplash

Da li je svaki oblik podjednako štetan?

Vuperman smatra da se oblici samodestruktivnog ponašanja ne mogu mjeriti po štetnosti, jer neki ostavljaju jače posljedice, ali da zapravo svako od njih ima sličnu pozadinu. Kada sagledamo širu sliku, problem nastaje onda kada nakon kratkog izleta u poznato, osjetimo kajanje i osjećaj krivice, što je opasnije od same loše navike. Stoga, najbolje je da kada osjetimo da nam je teško, prihvatimo to stanje i damo sebi vremena da sagledamo uzroke. Ova dama zaključuje da ne dozvolimo sebi da skliznemo u lošu naviku, već da naučimo kako da tolerišemo nelagodu. Tako ćemo prorediti samodestruktivne obrasce i izbjeći osjećaj griže savjesti.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Real iščupao bod, Atletiko slavi Žoao Feliksa, pobjede Liverpula...

Real je u problemu nakon dva odigrana kola u Ligi šampiona - Madriđani su nakon poraza od...

Svjetski šampion na 100 metara suspendovan na dvije godine

Svjetski šampion u trci na 100 metara, američki atletičar Kristijan Kolmen suspendovan je danas na dvije godine...

Maradona u samoizolaciji

Maradona se odlučio na ovaj potez jer je jedna njemu bliska osoba zaražena, a argentinski mediji navode...

Vučić uči njemački, objavio snimak na Instagramu

Vučić je u video-objavi na Instagramu kazao da Merkelovu svi slušaju s pažnjom u Evropi, pa i...

U Italiji skoro 22 hiljade novozaraženih, širom zemlje protesti...

Ministarstvo zdravlja Italije je objavilo da su u posljednja 24 sata registrovane 21.994 nove infekcije koronavirusom i...

NAJČITANIJE

Meteorolozi najavljuju jednu od NAJHLADNIJIH zima na Balkanu!

Kako je za Blic kazao Marko Čubrilo, profesor geografije i zaljubljenik u meteorologiju, čije prognoze rado čitaju...

Đukanović na Božić može raspisati nove izbore, ako mandataru...

Prema članu 92 Ustava Crne Gore, Skupština se raspušta ako ne izabere Vladu u roku od 90...

Abazović: Danas sam razgovarao sa Božovićem

On je na Tviteru napisao da se sa Božovićem sastao usljed povećane diplomatske aktivnosti koju je imao u...

BALKAN-Detalji rasturanja kokaina: Od “premijer lige” do “narkoaviona”, Šarićeva...

Dobri kontakti sa lokalnom mafijom Dobri kontakti s lokalnim kriminalnim grupama i pristup kokainu...

Škrelja poslanici Bošnjak: Ja jedino da dođem da se...

U raspravu su se uključili i poslanici Raško Konjević i Boris Mugoša. Poslanik Luiđ...
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare