Zimske bolesti disajnih organa: Evo koji su simptomi i kako ih izbjeći

U zimskom periodu intenzivnije smo izloženi hladnim temperaturama, oštrom vazduhu, virusima i bakterijama koji su uzrok infekcije gornjeg respiratornog, a nerijetko i donjeg respiratornog trakta.

Tokom pandemije kovida-19 smo se uvjerili koliki je značaj mjera lične higijene i pojačanog opreza u prevenciji infektivnih respiratornih bolesti. U zimskom periodu intenzivnije smo izloženi hladnim temperaturama, oštrom vazduhu, virusima i bakterijama koji su uzrok infekcije gornjeg respiratornog, a nerijetko i donjeg respiratornog trakta.

Kontrolisani bliski kontakti i adekvatne higijensko-epidemiološke mjere važan su faktor u prevenciji navedenih respiratornih oboljenja, ističe prim. dr Ružica Zagorčić, šef odjeljenja Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.

Prilikom udisaja na usta, zimi u uslovima izmijenjene izloženosti nastaje suhoća sluznice, koja je potom podložnija upalnim procesima. Začepljen nos, kijanje, suv kašalj, smanjeno čulo mirisa, javljaju se kao prvi simptomi. Kratko zimsko sunce nema dovoljno ultravioletnih zraka koje uništavaju zarazne klice. Jak vjetar uzrokuju gubljenje tjelesne toplote. Zimi hrana sadrži malo svježeg voća i povrća koji su izvori vitamina A i C. Aktivno i pasivno pušenje povećava rizik od oboljevanja u zatvorenoj i zadimljenoj prostoriji. Tada je i lakši prenos uzročnika bolesti s jedne osobe na drugu.

KLJUČ JE U PREVENCIJI

Primjena ličnih zaštitnih mjera, jačanje imuniteta, adekvatna ekspozicija u zatvorenim prostorijama i van njih, najbolji su put prevencije ovih bolesti. Kod izlaganja pušača duvanskom dimu u zatvorenom prostorima, kao najbolje moguće rješenje preporučuje se prestanak pušenja, pišu Nezavisne.

“No, ako to iz nekog razloga ne možete učiniti, informišite se o alternativama konzumacije cigareta. Postoje uređaji koji ne emituju duhanski dim i generišu značajno manji nivo štetnih materija zahvaljujući inovativnoj tehnologiji koja ne sagorijeva već zagrijava duhan. Bezdimne alternative ne utiču negativno na kvalitet vazduha u prostoriji, pa samim tim ne dovode ni do pasivnog pušenja. Svakako, ni bezdimne alternative nisu bez rizika, jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost”, savjetuje dr Zagorčić.

Dr Zagorčić dalje navodi kako je vitamine i minerale iz svježeg voća i povrća potrebno u zimskim uslovima nadomjestiti adekvatnim farmaceutskim pripravcima, a dinamiku dnevnih i noćnih obaveza uskladiti sa odmorom i dinamikom sna.

“Pacijentima sa respiratornim bolestima preporučuje se veći oprez i primjena navedenih mjera prevencije”, kaže dr Zagorčić u zaključku.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Doktori upozoravaju: „Potpuno smo nespremni za gljivičnu pandemiju“

Dozvolite da vam predstavimo nešto istinski užasavajuće - gljivu koja žrtve pretvara u zombije.

Danska prvak svijeta, treća titula u nizu!

Danci su od početka utakmice vodili i nisu dopustili Francuzima niti u jednom trenutku da dodju u...

Metodije: Ne možemo govoriti o Hercegovini, a da ne...

„Bratski odnos Crne Gore i Hercegovine sveta je ikona sabornosti i jednoobraznosti na kojoj smo mi danas...

LP: Poslanica Savković-Vukčević još jedna žrtva progona neistomišljenika dolazeće...

Skandalozna dodjela nagrade za novinarstvo ruskom propagandnom mediju Sputnjiku i Dariji Duginoj glasnogovornicima zvanične politike kremlja, koji...

Sjutra pretežno sunčano, krajem dana povećanje oblačnosti

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera, tokom jutra na krajnjem jugoistoku umjeren do pojačan sjeveroistočni. Jutarnja temperatura...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare