Izvor:Dan

Agencija za sprječavanje korupcije provjerava Leposavića

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pokrenula je postupak protiv ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića po anonimnoj prijavi kojom se tereti da je bio u sukobu interesa jer je javni interes podredio interesu Mitropolije crnogorsko-primorske, piše Dan.

U prijavi se navodi da je ministar bio savjetnik Mitropolije prilikom kreiranja izmjena i dopuna Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“ASK je pokrenula postupak protiv ministra pravde na osnovu prijave, zbog sumnje u kršenje člana sedam Zakona o sprječavanju korupcije, kojim je predviđeno da je javni funkcioner „dužan da svoju funkciju vrši na način da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izazove sukob interesa u vršenju javne funkcije”, kazali su iz ASK.

Leposavić je reagovao na postupak ASK, ocjenjujući da ta institucija ignorišući fakte i važeće pravne propise postaje simbol urušavanja legaliteta u Crnoj Gori.

On je istakao da je optužba zasnovana načinjenično neistinitim i pravno besmislenim argumentima.

“Javni interes nalaže da građani budu upoznati sa detaljima ovog i ovakvog postupka, i to ne zbog nesporno legitimnih i legalnih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koliko zbog zabrinjavajuće neprofesionalnog i neetičnog postupanja ASK, koja sigurnim korakom postaje simbol urušavanja legaliteta u Crnoj Gori. Predmet ispitivanja radi utvrđivanja sukoba interesa u smislu Zakona o sprječavanju korupcije može isključivo biti donošenje ‘odluke’ iliučestvovanje u njenom donošenju, pri čemu se podrazumijeva da je riječ o odluci kao pojedinačnom pravnom aktu. Zakon nije pojedinačni, nego opšti pravni akt”, kazao je Leposavić.

Socijaldemokratska partija predala je juče Interpelaciju kojom se traži razrješenje ministra Leposavića, zbog “negiranja i relativizovanja genocida u Srebrenici”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Kentera o smjeni: Abazović nije smio to da mi...

''To je nešto što neće biti dobar znak niti u Crnoj Gori za...

Abazović smijenio Kenteru

Vlada je o tome odlučila bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine...

Univerzitet Crne Gore: Prijave za master i specijalističke studije...

“Za oba konkursa prijave se podnose u ponedjeljak, 10. oktobra 2022. godine, studentskoj...

Korona presjek: 110 novooboljelih, bez preminulih

U prethodna 24 sata Institutu za javno zdravlje nije prijavljen nijedan smrtni slučaj...

Milatović predstavio četvorogodišnji program Evrope sad: Imamo najbolji plan...

Kako je saopšteno iz Pokreta Evrope prisutni su imali priliku da “vide konkretan,...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare