Ambasada Ukrajine položila vijenac na Spomenik Partizanu borcu na Gorici

Ambasada Ukrajine u Crnoj Gori 8. maja, povodom Dana pobjede nad nacizmom i sjećanja na žrtve Drugog svjetskog rata, položila je vijenac na Spomenik Partizanu borcu u parku Gorica u crnogorskom glavnom gradu Podgorici.

“Pobijedili smo nacizam, pobijedićemo fašizam”, poručuju iz Ambasade Ukrajine.

“8. maja obilježava se godišnjica predaje nacističke Njemačke u Evropi. Danas odajemo čast u sjećanje na one koji su tokom Drugog svjetskog rata dali svoje živote za mir, prosperitet i sigurnost u svijetu. Najveći znak zahvalnosti za njihove žrtve biće naša zajednička obaveza osigurati da se tragedija nikada više ne ponovi. Ali, nažalost, istorija se ponavlja. I Ukrajina sad je na braniku slobode i civilizacijskih vrijednosti pred brutalnom vojnom agresijom onih, koji godinama pokušavaju monopolizovati pobjedu nad Hitlerom u Drugom svjetskom ratu”, saopštili su iz ukrajinske ambasade.

Iz Ambasade Ukrajine ukazuju da se u čitavom civilizovanom svijetu Dan pobjede nad nacizmom se obilježava 8. maja.

“Rusi slave Dan pobjede 9. maja. SSSR i Rusija su odgajali generacije na ideji da poraz nacizma pripada isključivo Moskvi. Ovaj vјeštački kult pobјede stvorio je na kraju dvadesetogodišnje ubice i silovatelje koji su činili zvјerstva u Ukrajini. Kako?”, ističu iz ukrajinske ambasade.

Foto: Ambasada Ukrajine
Foto: Ambasada Ukrajine

Decenijama je, podsjećaju oni, sovjetski režim nudio alternativu stvarnosti: “Veliki otadžbinski rat (1941-1945) umјesto Drugog svjetskog rata (1939-1945)”.

“Ako se Ukrajina okrenula ka istini nakon raspada SSSR-a, Rusija je samo pojačala svoje ludilo oko pobјede, pretvorivši ga u neki poseban kult, koji konstatuje da je samo Rusija pobijedila naciste, ignorišući zapadni front, američki lend-lease i činjenicu da se većina bitaka odvijala u Ukrajini”, navode u saopštenju.

Ideja apsolutne nekažnjivosti je, smatraju u ukrajinskoj ambasadi, okosnica propagande Kremlja o Drugom svjetskom ratu.

“„Isključivo mi smo pobjedili najveće zlo, sada nam je dozvoljeno bilo šta“ – jednostavan trik koji je odgajao generaciju koja nikada nije vidjela Drugi svjetski rat, SSSR, pa čak ni postsovjetska teška vremena 1990-ih. Ruski slogani govore sami za sebe. „Hvala, djedu, za pobjedu“, „Na Berlin!“ a najpopularniji — „Možemo ponoviti“. Pa, posljednja prijetnja je sada postala naša realnost. Oni to ponovo rade. Ponavljaju ratne strahote i prolivaju krv”, zaključuju iz Ambasade Ukrajine.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Picula: Slogan “Evrope sad” treba da bude potvrđen reformama...

On je komentarišući izbornu trku za predsjednika Crne Gore kazao i da dobar rezultat Milatovića potvrđuje odranije...

Spajić: Nedjelja ključan dan, glasajmo za svjetliju budućnost Crne...

On je pozvao građane da u drugom krugu predsjedničkih izbora glasaju za kandidata PES-a Jakova Milatovića.

Kovač: Kvona traže Južna Koreja i SAD

Kovač je, na konferenciji za novinare, rekao da su Kvon i Hon Čand Jun uhapšeni na aerodromu...

Salams Connect je najbolje ocijenjena aplikacija za upoznavanje među...

Kako navode na svojoj web stranici, aplikacija je posvećena međusobnom povezivanju naprednih, pametnih, zabavnih i zanimljivih muslimana.

Podgoričanin optužen da je gorivo platio falsifikovanim novcem

Kako je predstavljeno optužnicom, on je 07. febrara 2023. godine, oko 00.20 časova, na benziskoj pumpi „Eko“...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare