Amfilohije: Samo preko mene mrtvog ateisti na vlasti mogu oduzeti manastire

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije rekao je danas da ateisti koji upravljaju državom pomoću Zakona o slobodi vjeroispovjesti otimaju imovinu SPC u Crnoj Gori, zaprjetivši da će "samo preko njega mrtvog" to moći da učine.

Prvi čovjek eparhije SPC u Crnoj Gori saopštio je dana da je Mitropolija pripremila inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona ali i da se dvoume da li da je podnesu Ustavnom sudu jer se, kako je rekao, ova institucija nalazi u rukama vlasti.

Iz Mitropolije su zaprijetili da će podnijeti krivične prijave ukoliko se utvrdi da su iz Uprave za nekretnine povučena rješenja o imovini crkve.

Sa druge strane, Amfilohije je opet ponovio da se priprema “zločin” te da crkve i manastiri pripadaju “narodu božijem”.

“Od devedestih do danas jedina koja je gradila i obnavljala u Crnoj Gori je Crkva. Kome Đukanović i Marković da daju Cetinjski manastir. Toj aufekalnoj crkvi? Oduzeti Ostrog, e to neće moći. Možeš preko mrtvog”, rekao je mitropolit SPC u Crnoj Gori.

Amfilohije se takođe osvrnuo i na litije koje njegova eparhija organizuje širom Crne Gore, koje su prema njegovim riječima povratak naroda izvornom duhu crkve.

“Posljednje što hoće da oduzmu su te svetinje i hramovi. To je dirnulo u živac ovog naroda. Narod je krenuo na spokojan način da manifestuje svoju vjeru. Narod je prestao da živi u strahu. Što su pucala rebra, što je bilo nasilje kod nas, koje se povampiruje. Spaja se bolješvičko-nacifašistička mržnja. To je najopasnije. Zato je ustao narod. Narod Božiji jednostavno krenuo sa časnim krstim da brani svoje dostojanstvo. Iscjeljenje od tih rana kojima smo mi zatrovani još od krvnih osveta. Ovi naši na vlasti, a tri najglavnije ličnosti na vlasti su ateisti. Ali nemaju pravo u ime ateizma da ubijaju Boga u narodu. Ovo je nastavak bogoubilačke i bratoubilačke ideologije”, smatra on.

Amfilohije je poručio da nije jasno kako vlast namjerava da oduzme crkve koje su se prije 1918. godine nalazile u tadašnjoj Austrougarskoj ili Osmanskoj imperiji, te ponovio da je Zakon diskriminatorski.

Mitropolit SPC je takođe optužio vlast da želi da uništi Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori jer se zove srpska. Sem toga, ponovio je opet da je SPC registrovana u Crnoj Gori i da postoji 800 godina.

“Zakon od 1977. nije predviđao registrovanje tradicionalnih vjerskih zajednica. Nije istina da se SPC nije registrovala. Oni žele da se ni registrujemo kao neka nova vjerska zajednica. Ateistička vlast sada hoće da stavra svoju crkvu. Đukanović je tražio u rekao da će da stavara svoju autekfalnu crkvu. Tražimo minimum u tom Zakonu. Da se članovi 62,63,64, 25,26 da se izmijene jer je ostalo u tom zakonu normalno. Srećom sad nas progone iz Crne Gore, a njihovi duhovnici su nas ubijali. Traže neki da me prognaju. Mogu da prognaju, zatvore i da me ubiju ako hoće. Očekujemo da se ponište ti detalji u tom bezbožnom i anticrnogorskom Zakonu. Da počne vlast da se bavi stvarima za koje je izabrana. Ako ova vlast ne poštuje ovaj narod, nije narodna”, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Sa druge strane, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije Velibor Džomić je kazao da nije tačno da je nezakonito i na kriminalan način, imovina upisana na MCP.

“Svi upisi pravoslavnih hramova, zemljišta, imovine, vršeni su u skladu sa zakonom u zakonitim postupcima. Država je u isto vrijeme knjižila svoju imovinu prema istim zakonima. Sa velikom dozom opreza kažem da se ovih dana vrši aktivnost u Upravi za nekretnine i da je na neprimjeren nači izuzeta kompletna dokumentacija. Imamo informaciju da je ranije značajan broj predmeta sa upisom na pravo svojine MCP, ali smo dobili informacije da su uklonjena rješenja. Ako je to tačno, podnijećemo krivične prijave. Nisu uništeni djelovodni protokoli u kojima su ti predmeti zavedeni. Imamo ozbiljnu dokumentaciju”, naveo je on.

Odgovarajući na pitanje zašto je MCP tražila da se groblja u Danilovgradu upišu na SPC Džomić je istakao da su groblja sveštena mjesta i kroz vjekove su se ustrojavala pored hramova.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SD: Kukavički pokušaji zastrašivanja i napada na Crnogorce neće...

Pod parolom pomirenja, oni koji su, umjesto Crne Gore, vjerni nekoj drugoj državi, u panici od sasvim...

(VIDEO) Četvorica maskiranih muškaraca palicama napali mladića sa crnogorskom...

Kako se na videu zabilježenom u Urgentnom centru čuje, očevidac napada je policiji ispričao da su mladića,...

Sjutra oblačno, povremeno kiša

Vjetar mjestimično umjeren do jak, uglavnom jugozapadni, u popodnevnim satima će oslabiti. Jutarnja temperatura...

Sekulić: Milatović pokazao elementarno nepoznavanje ekonomije, ne zna da...

Tako se, po njegovim riječima, minimalna potrošačka korpa od decembra 2020. povećala sa 641euro na 800 eura...

Bošković: U nedjelju svi za broj 1, zbog Crne...

“Čast i zadovoljstvo je biti dio ove veličanstvene i posebno emotivne, građanske, evropske i pobjedničke konvencije. U...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare