ANKETA STANDARDA “ZAJEDNO PROTIV KANCERA” – Šarančić: Internet nam ne smije biti konsultant za zdravlje, EDUKACIJA nužna!

Prepoznatljivo TV lice, voditelj Boris Šarančić, u anketi Standarda ''Zajedno protiv kancera'' ističe da se, kada je riječ o prevenciji, situacija promijenila nabolje u posljednjih 10 godina, ali je to i dalje nedovoljno. Upravo iz tog razloga, prema njegovim riječima, edukacija je ključna. Ključan problem, pored, naravno, same bolesti, su i finansije, ali i činjenica da naš zdravstveni sistem i te kako kaska za ostatkom Evrope i svijeta.

Čini mi se da se zadnjih godina situacija popravila, ali i dalje nedovoljno. Činjenica da je da više žena ide na preventivne preglede u odnosu na period prije 10 godina. No, činjenica je i da su to uglavnom žene iz urbanih sredina. Edukacija, edukacija, edukacija…”, započinje razgovor za Standard Šarančić.

Da li on ide redovno na preglede, i, zašto, čini se, da je ova bolest ili pričanje o njoj, kada je riječ o muškarcima posebno, pomalo tabu u našoj sredini? 

Kao dvadesetogodišnjak sam išao redovno na preglede, čak toliko da me je porodica kritikovala zbog toga. Za njih sam bio hipohondar. Priča, razgovori su i dalje tu… Internet ne, i ne smije nam biti konsultant za zdravlje. To je valjda već svima jasno?! Ja to ne doživljam kao tabu za muškarce, bar ne za one koji pripadaju mlađim generacijama… Oni kojima je to i dalje tabu stavlja u istu ravan kao iz vašeg prethodnog pitanja… I opet, edukacija… A onda razvijena svijest da moramo poći ljekaru i kada nas ne boli ništa ili bar popričati. A razgovori nas oslobađaju tabua”, naglašava naš sagovornik.

Nažalost, zna ili je bar znao nekoliko osoba iz njegovog bliskog okruženja kojima je dijagnostikovana ova opaka bolest.

“Neki se i dalje bore, neki su se izborili, a nažalost, neki ne. A baš ta činjenica, da sve više osoba obolijeva, opominje sve nas… Stigme postoje i činjenica je da one nisu negativne, kako obično biva kada se pomene taj pojam“, pojašnjava on. 

Kako ističe, kada neko oboli od raka, finansije su pored same bolesti ključan problem, i to za, siguran je, 90 posto oboljelih.

“Znamo šta kaže statistika, znamo koliko ljudi vodi borbu kroz javni zdravstveni sistem, i tu nema filozofije, logika čista. Sistem mora da bude sinhronizovan, to nažalost i dan danas nije. Znamo svi kakvi su nam kapaciteti. Dovoljno je da uporedimo način liječenja u Turskoj i kod nas i sve će biti jasno. No, i pored toga, oni koji rade u našem sistemu, rade to na, siguran sam, najbolji mogući način. Sa onim čime raspolažu. Preventiva je i HPV vakcina, ali kako ćemo djelovati preventivno kada je još nemamo, a prema najavama dobićemo je tek na jesen. U regionu je imaju već nekoliko godina. Dakle, neko ko je bio zdravstvena vlast prije 10 i više godina nije razmišljao da ide u korak sa savremenim svijetom i da svom stanovništvu obezbijedi zaštitu, a da u 2022. godini već možemo pričati o pozitivnim rezultatima. No, iznenađenja nema. Mi za 40 godina nismo izgradili nijednu bolnicu, i šta onda da očekujemo…”, iskren je Šarančić. 

Kao medijski poslenik, i te kako smatra da se apeluje o ovoj bolesti u javnosti. Gotovo na sedmičnom nivou.

“S obzirom na to da radim u Javnom servisu, teme iz oblasti zdravlja, prevencija i liječenja su nezaobilazne. Porodična medicina mora da funkcioniše u punom kapacitetu. Kada se to desi, bićemo zdraviji“, kaže on. 

Kada god ima priliku odaziva se na humanitarne akcije. Mišljenja je da najmanje što možemo jeste da uplatimo novac, i ne treba se stidjeti koliko god da nam se čini da je mali iznos koji uplatimo.

“Jer možda je baš taj još jedan, tri, pet eura onih koji nedostaju do punog iznosa. Zato nije bez smisla floskula SVAKI EURO JE BITAN. Žalosno je što je sve više humanitarnih akcija i sve više SMS brojeva za liječenje djece. To je pokazatelj da u sistemu nešto debelo ‘smrdi’…Smatram da smo humano društvo, ali i neprosvećeno”, ocjenjuje voditelj. M.R.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare