Beba i mladić umrli od boginja: Doktori za Standard potvrdili da i Crnoj Gori prijeti bolest!

Mladić iz Beograda, inače zdrav prije infekcije malim boginjama, je posljednja žrtva ove bolesti u regionu. Prethodno je na Kosovu, takođe od boginja umrla i jedna beba. Ni momak ni dijete nijesu bili prethodno bolesni, a zajedničko im je to što nijesu bili vakcinisani. Zato crnogorski ljekari preko Standarda pozivaju roditelje djece u Crnoj Gori da, nažalost, na ružnim primjerima koji se dešavaju drugima, spoznaju pravu ozbiljnost značaja vakcinacije. Institut za javno zdravlje poručuje da roditelji moraju da se odupru navali samoprozvanih vakcinalnih stručnjaka.

U Crnoj Gori od boginja još niko nije obolio, ali sad postoje realne okolnosti koje mogu da dovedu do masovnijeg oboljevanja i kod nas.

To je portalu Standard potvrđeno iz Instituta za javno zdravlje.

“Od početka godine istraživano je više sumnjivih slučajeva kod kojih je nakon laboratorijskih pretraga odbačena infekcija virusom malih boginja. Samim tim, kod nas od početka godine nije bilo registrovanih slučajeva obolijevanja od malih boginja niti rubele. Ovakva epidemiološka situacija kod nas je prije svega posljedica visokih obuhvata imunizacijama u ranijim godinama. Međutim, zbog nešto nižih stopa imunizacija u poslednjih par godina i pada broja zaštićene djece postoje realne okolnosti da nakupljanje osjetljivih nakon unosa virusa u populaciju može dovesti do masovnijeg oboljevanja i kod nas”, navodi se u odgovorima instituta.

Naši ljekari znaju da su se u pojedine roditelje uvukli strah i nedlučnost zbog, kako kažu, priče samoprozvanih vakcinalnih stručnjaka koji su utihnuli nakon vijesti o mrtvima u regionu.

“Zahvaljujući neodgovornim pojedincima i antivakcinalnim porukama kojima su iznosili iskrivljenu sliku o navodnoj bezazlenosti malih boginja i bespotrebnosti vakcina širom regiona, neodlučnost i strah se uvukao među mnoge naše roditelje koji su dugo odlagali vakcinaciju svoje djece. Svi antivakcinalni pokreti u regionu su utihnuli shvativši pravu opasnost malih boginja i stepen štete koju su nanjeli zdravlju svih a posebno najmlađih. Naše društvo mora naći način da se odpure navali samoprozvanih vakcinalnih stručnjaka i da, na žalost na ružnim primjerima koji se dešavaju drugima, spozna pravu ozbiljnost zaboravljanja značaja vakcinacija i realne opasnosti koje zarazne bolesti nose”, objašnjavaju iz Instituta.

U Crnoj Gori je zbog epidemiološke situacije u regionu na snazi pooštren nadzor nad osipnim groznicama koji za cilj ima da pravovremeno otkrije sve osobe sa simptomima malih boginja i da ih laboratorijski i epidemiološki istraži kako bi se utvrdilo prijeklo i uzrok ospe.

“Sve zdravstvene ustanove i koordinatori nadzora si dobili smjernice za postupanje i istraživanje slučajeva kako bi se adekvatno i bez odlaganja reagovalo odmah nakon eventualnog otkrivanja oboljevanja. Vakcina ima dovoljno i prava je situacija iskoristiti okolnosti prije započinjanja drugog školskog polugodišta i ponovnog grupisanja djece u školama i vrtićima da se svi osjetljivi na vrijeme i adekvatno zaštite”, zaključuje se u odgovorima Instituta.

Male boginje su prije uvođenja vakcina bile uzrok smrti oko dva i po miliona djece godišnje.

Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih širom svijeta, procjenjuje se da od morbila godišnje umre više od 134.000 djece koja nijesu vakcinisana. To znači da od malih boginja dnevno umre 367 mališana, odnosno njih 15 u svakom satu.

Preuzmite našu aplikaciju

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare

NAJNOVIJE

Vučić o CG: Hoće da vladaju oni koji imaju...

"Što se tiče Crne Gore, ja prihvatam to da sam dežurni krivac u regionu i zemlji. Ne...

Završena adaptacija i modernizacija sale Centra za kulturu u...

Ukupna vrijednost radova i ugrađene opreme iznosi 102.000 dolara, a projekat je realizovan u saradnji Ministarstva kulture...

Navijači Juventusa, ali i svi pravi zaljubljenici u fudbal širom svijeta, do sinoć su iščekivali vijesti iz...

Ćerka moli Breda Pita da je spasi od Anđeline:...

Međutim, sve to loše utiče na 19-godišnjeg Medoksa, 16-godišnjeg Paksa, 15-godišnju Zaharu, 14-godišnju Šajlo i 12-godišnje blizance...

Kad virus pokvari istinski spektakl

Iako bez publike, trebalo je ovo da bude još jedan košarkaški spektakl. Prvi crnogorski derbi u evropskim...

NAJČITANIJE

Spriječeno samoubistvo u zatvoru: Pritvorenika cimer skinuo sa vješala

Njega su u toj namjeri spriječili njegov cimer i službenici obezbjeđenja istražnog zatvora. Nema...

Demokrate dale kandidate za ministre

Prethodno su čelnici Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević i Milan Knežević i predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, proslijedili su...

Supruga Joce Amserdama: To su budalaštine, tužićemo „Nacional“

Hrvatski nedjeljnik „Nacional” objavio je priču o navodnoj umiješanosti predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića u ubistvo vlasnika tog...

IZGUBLJENO U PREVODU: Da li se ekspertski karakter vlade...

Pitanje je gdje se u svemu ovome izgubio najavljeni ekspertski karakter vlade. Da...

Abazović: Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva...

"Oko sektora bezbjednosti nema diskusije, a to podrazumijeva i MUP. Držimo se dogovora i poštovanja principa.
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare