Izvor:Pobjeda

Bez adekvatnih kazni nije moguće zaustaviti krivolov

Svi napori policije, inspekcije i civilnog sektora da se suzbije nelegalni ribolov, posebno upotreba nedozvoljenih alata i sredstava, biće uzaludni ukoliko izostane podrška tužilaštva i sudstva, odnosno adekvatno procesuiranje i sankcionisanje počinilaca, upozorila je generalna direktorica Direktorata za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Katarina Burzanović.

Ona je kazala da je ključni problem nedosljednost u primjeni propisanih kazni, što prijeti da ugrozi sav trud, rezultate kontrola, kao i rad na terenu.

– Imamo izvanrednu saradnju sa policijom i sve funkcioniše do momenta kada se prekršioci procesuiraju, nakon čega su na potezu nadležne institucije, tužilaštvo i sudovi, koje stvari treba da izvedu do kraja – kazala je Burzanović gostujući prije nekoliko dana na TV Budva.

Prema njenim riječima, nesporno je da situacije u kojima krivolovci koriste agregate ili pretvarače napona na Skadarskom jezeru, ili dinamit na moru, predstavljaju krivična djela.

– U praksi često imamo situaciju da ta krivična djela odbacuju i da se definišu kao prekršaj, što znači da će počinilac biti kažnjen sa nekih 500 eura i onda imamo situaciju da ta lica ponovo rade isto, postaju povratnici u vršenju krivičnih djela. Na taj način ne možemo zaustaviti krivolov – naglasila je Burzanović.

Ona je navela da se, pored ranijih godina izraženih izazova sa krivolovom, kakav je upotreba dinamita na moru ili upotreba agregata na Skadarskom jezeru, sada suočavamo sa nelegalnim izlovom zakonom zaštićenih morskih krastavaca, kao i nedozvoljenim ribolovom uz pomoć boca za ronjenje, kao i noćnim ronjenjem.

Podsjetila je da je u februaru uhapšen turski državljanin sa 300 kilograma izvađenih morskih krastavaca.

– Počinilac je procesuiran. Prema zakonu, zabranjen je izlov zaštićene vrste i to su jako stroge kazne koje moraju biti adekvatne – rekla je Burzanović.

Ukazala je i na činjenicu da je hapšenje turskog državljanina razotkrilo da se radi zapravo o lancu u nelegalnom biznisu jer se ispostavilo da je povezan sa pravnim licem koje ima dozvolu za uvoz, preradu i distribuciju morskih krastavaca.

– Radilo se o paravanu iza kojeg se krije nedozvoljena radnja, izlov krastavaca, što se nadam da će biti do kraja izvedeno – očekuje ona.

Burzanović je naglasila da su ostvareni rezultati u prethodnom periodu proizvod zajedničkog koordinisanog rada policije, inspekcije za ribarstvo i građanskog udruženja „Stop krivolovu“.

– Apelujem na sud i tužilaštvo da moraju biti zajedno sa nama, da bi sve ovo što radimo bilo verifikovano, jer u suprotnom uzaludno radimo – zaključila je Burzanović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Lansirana raketa izrađena 3D štampačem, nije dostigla orbitu

Dva prethodna pokušaja lansiranja rakete Teran 1 otkazana su u posljednjem trenutku zbog tehničkih problema.

Sjutra oblačno sa kišom, krajem dana prestanak padavina

U višim planinskim predjelima na sjeveru, u kasnim popodnevnim satima, kiša će kratkotrajno preći u sunježicu i...

Amal Kluni ima savršenu liniju: Doručak, ručak i večera...

Osim što ima istančan modni ukus, Amal Kluni žene širom svijeta oduševljava i svojom idealnom linijom, zbog...

(VIDEO) “Za ovo se borimo”: Susret ukrajinskog vojnika i...

"Za ovo se borimo", napisao je Geraščenko uz video te dodao: "Otac i sin".

Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku...

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare