Bez krivične odgovornosti za eksploataciju djece: Zbog prosjačenja 54 prekršajne prijave

FOTO: Infot KS

Dok druga djeca stiču nova znanja u školama, desetine romskih dječaka i djevojčica na ulici preživljavaju pakao. Oskudno obučeni po hladnoći sa ispruženom rukom mole za milostinju. Nevladin sektor godinama upozorava da je riječ o organizovanom kriminalu i nehumanoj eksploataciji djece, ali nadležne institucije ne reaguju, pa izostaju krivične prijave, piše “Dan”.

 

Uprava policije je od početka godine podnijela 54 prekršajne prijave zbog prosjačenja, najčešće roditelja koji šalju djecu da prose. Kako je „Danu” saopšteno iz policije, do sada je izvedeno 78 akcija „Prosjak” na teritoriji cijele države, u kojimaje kontrolisano 216 lica.

Tokom kontrole utvrđeno je da je 189 osoba prosilo, od čega 82 odrasle, 43 maloljetnika starija od 14 godina i 64 djece (mlađi od 14 godina).

Najviše aktivnosti na planu suzbijanja prosjačenja policajci su imali tokom jula, kada je podneseno 16 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, i evidentirano 53 djece koja prose. Svako dijete koje je zatečeno da prosi predato je nadležnom centru za socijalni rad. U novembru je podneseno 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a protiv dvojice državljana Srbije otkaz boravka i zabrana ulaska u Crnu Goru u trajanju od tri mjeseca, nakon čega su sprovedeni do GP Dračenovac, gdje su napustili našu zemlju.

Iz Centra za socijalni rad Podgorica za „Dan” je saopšteno da su od januara pa do jula registrovali 14 djece prosjaka, među kojima su i povratnici.

Uloga Centra za socijalni rad je da u saradnji sa drugim nadležnim institucijama radi na suzbijanju pojave prosjačenja. Nakon upoznavanja sa svakim konkretnim slučajem, Centar za socijalni rad preduzima odgovarajuće mjere zaštite u okvirima zakonskih mogućnosti.

“Stručni radnici Centra za socijalni rad pristupaju obradi slučaja i nakon intervjua i obilaska porodice prave procjenu o daljem radu i pojedinačnim potrebama maloljetnika i porodice. Pristupa se savjetodavnom radu, trenutnoj novčanoj pomoći ili drugim vidovima zaštite. Ukoliko se na prostoru Crne Gore zatekne u prosjačenju maloljetnik bez roditeljske pratnje, a strani je državljanin, u saradnji sa institucijama te zemlje i drugim relevantnim subjektima kod nas, vrši se povratak lica u zemlju porijekla, radi daljeg zbrinjavanja”, navode u Centru.

Takođe, pokreće se postupak pred Sudom za prekršaje protiv licima koja navode djecu na prošenje najčešće su to roditelji ili staratelji.

“Postupak se pokreće tako što se upoznaje Uprava policije sa slučajem prosjačenja, a nakon toga se zahtjev za pokretanje postupka upućuje Sudu za prekršaje, koji vodi postupak. Isto tako, ukoliko roditelj u kontinuitetu navodi dijete na prošenje, ili na druge načine zanemaruje dijete, sagledava se kompletna situacija u porodici i sami interes djeteta, pa se može pokrenuti postupak za ograničavanje ili u krajnjoj mjeri lišavanje roditelja roditeljskog prava. Centar „Ljubović” je jedina ustanova socijalne i dječije zaštite u Crnoj Gori koja u okviru svojih djelatnosti ima prihvatnu stanicu za smještaj djece zatečene u skitnji i prošnji, a koju su na ulici zatekli bez roditeljske pratnje i čiji roditelji u momentu pronalaska djece na ulici nisu bili dostupni. Boravak u prihvatnoj stanici je privremenog karaktera, gdje su djeca smještena dok se ne pronađu njihovi roditelji, izvrši procjena ili im se obezbijedi drugi vid zaštite”, kažu u Centru.

Prema informacijama kojima raspolaže Centar za socijalni rad Podgorica, pred Sudom za prekršaje od strane Uprave policije pokrenuto je 17 prekršajnih prijava protiv roditelja/staratelja iz razloga što dovoljno ne brinu o svojoj maloljetnoj djeci.

Na teritoriji Podgorice, ali i drugih gradova, prosjaci su najčešće djeca iz romskih i egipćanskih nacionalnih zajednica.        

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare